Halmai Katalin: Orbánnak biztos tetszik, hogy ennyien keresik, de ez negatív példa az unióban

HírKlikk 2023. december 14. 07:55 2023. dec. 14. 07:55

Elképzelhető, hogy nem lesz döntés a december 14-15-én tartandó uniós csúcson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, de egy országgal állnak szemben, Magyarországgal, és a mi kedvünkért nem veszik le napirendről – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója a tagországok találkozójának végkimeneteléről. „Szerintem inkább további feltételekhez kötik a csatlakozás megszavazását, mert Magyarország azt szeretné, ha az unió csatlakozási tárgyalást kezdene Bosznia- Hercegovinával és Grúziával is. De ez csak egy spekuláció, az biztos, hogy hosszú és kegyetlen viták lesznek a csúcson.”

Halmai Katalin tapasztalatai azt mutatják, ha nehezen is, de mindig egyetértésre tudnak jutni a felek. „Azt gondolom valamilyen megállapodás lesz, lehet, hogy olyan, amire nem is gondolunk, de az is biztos, olyan nem lesz, hogy Orbán Viktor mindenbe belemegy és cserébe nem kap semmit.”

Kiszámíthatóan kiszámíthatatlan a magyar miniszterelnök, ezért sosem lehet pontos információt közölni arról, mire készül – fejtegette, és elmondta, sokszor tőle kérnek információkat külföldiek, de csak annyival tud többet, mint más, mert olvassa a magyar sajtót, hogy mi történik itthon, hogyan reagál az ellenzék. De hogy mi lesz Orbán Viktor következő lépese, azt nem tudni.

Nincs lehetőség kérdezni, amikor Orbán a csúcstalálkozókra jön, a hátsó ajtón érkezik és ott távozik, ahol az újságírók nem várják az állam- és kormányfőket – vezetett a kulisszák mögé. „Ritkán előfordul, hogy odamegy és néhány kérdést megválaszol, de ha tart sajtótájékoztatót, akkor csak a magyar kormánymédia képviselőit hívják meg, a független sajtó nem is tudja, hogy tart, és ezt hol. Titok a hely és az időpont is.” Hozzátette, a többi miniszter is így viselkedik, kivéve Bóka Jánost, aki legutóbb mindenkit meghívott, de ő még új a csapatban, és Navracsics Tibor is, aki, amikor ott tárgyal, akkor úgynevezett door step-et tart, azaz a bizottsági ajtó előtt gyors kérdésekre felel. Szijjártó Péter sem hívja meg a médiát, pedig sokat van ott és sokat szerepel. „Semmiféle tájékoztatást nem kapunk, és a külföldi kollégáktól kérdezzük, hogy mit hallottak Magyarországról.”

Őrültek háza van Brüsszelben Magyarország miatt

Macron és Orbán találkozójáról szinte semmit sem lehet tudni, csak, amit a miniszterelnök közzétett, amelyben megismertette, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalása és pénzügyi, katonai támogatása ne legyen napirenden, amíg nem lesz stratégiai vita az unióban arról, hogy a kérdésben merre tovább – mondta Halmai Katalin, aki emlékeztetett, az Európai Tanács elnöke is Budapesten járt, de üres kézzel ment haza.

Arra a kérdésre, hogy Orbánnak és környezetének biztosan tetszik, hogy őt keresik, úgy válaszolt, ez egy hamis kép. „Megemeli Orbánt, de nem kedvező színben. Ő negatív példa, aki minden fontos intézkedést blokkol, amit az unió szeretne meghozni Ukrajnával kapcsolatban. Lehet, hogy tetszik neki, hogy ennyien keresik és győzködik, de a brüsszeli megítélés nem valami jó róla most.”

Oroszország szóba sem kerül

Azt, hogy nem támogatja Orbán Ukrajnát, az téma, és fenntartásokkal fogadják, de azt, hogy ennek mi az oka, hivatalosan nem firtatják, nem hangzik el, hogy azért nem támogatja, mert inkább Putyint részesíti előnyben – tette hozzá Halmai Katalin. „A balti miniszterek felvetik különböző üléseken, de a nagy többség nem keresi az okokat, a csúcson majd meghallgatják Orbánt, mit, miért nem támogat, lehet, hogy megvan a véleményük róla, de igyekeznek, hogy egyelőre ezt nyilvánosan ne fejtsék ki, egy-két kivételtől eltekintve.”

Az unióban úgy gondolják, hogy Ukrajnának le kell győznie az agresszort, csatlakozás pedig évtizedekig tart

Az Európai Unió szerint Ukrajnának a területi integritását vissza kell szerezni, ők nem gondolkodnak abban, hogy kétharmad területet birtokló Ukrajnával kell tárgyalniuk, Ukrajnának győzni kell – ezt állítják – mondta Halmai Katalin, aki szerint Zelenszkijék is azért hívják Orbánt Ukrajnába, hogy megmutassák, milyen eredményeket értek el a csatlakozási feltételekben, mint például a kisebbségi jogok garantálása. „Nem logikus, amit Orbán követel, mert az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése magyar érdek. Olyasmiket lép meg Ukrajna, amiket Magyarország régen szeretett volna elérni.” 

Hozzátette, Magyarország hosszú éveken át nem engedte, hogy a NATO közeledjen Ukrajnához, hogy a NATO magas szintű miniszteri tanácskozást tartson, azt is a kisebbségek helyzetével indokolta. 

„A magyarok már nem is hivatkoznak a kisebbségi ügyekre, hogy azért nem támogatják Ukrajna csatlakozását. Eddig ezt követelték, most Ukrajna lépett, és lépni fog, mert decemberben még elfogadnak fontos jogszabályokat. Most már nem mondhatjuk, hogy felkészületlen Ukrajna a csatlakozásra, de az egész egy homályos csomag, most már a magyar érvelés is megváltozott, nem lehet eligazodni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom