Hann Endre: a kormánykritikus emberek nagy kérdése most, hogy melyik pártot válasszák

HírKlikk 2024. január 15. 14:30 2024. jan. 15. 14:30

Főleg választások környékén kapnak hideget-meleget a közvélemény-kutatók, mintha rajtuk múlna, hogy elveszik az emberek reményét, mert általában olyanok a számok, de a választók is felelősek azért, hogy így alakult – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója. „Nincs forgatókönyvem arról, hogyan lehetne a Fidesznek erős, kormányképes, alternatívát jelentő kihívója, mert az most sincs. Hiába a számok, amik nem is annyira kedvezőtlenek, mert, ha azt kérdezzük, mit szeretnének az emberek, legyen kormányváltás vagy maradjon ez a kormány, akkor az emberek többsége azt mondja, hogy kormányváltás, de ennek ellenére, a Fideszre szavaznak a legtöbben.”

Hann Endre szerint az elmúlt fél évben nagyon kevés változás történt a szavazói magatartásban, a szavazási szándékokban. Elmondta, valamelyest nőtt a bizonytalan, szavazni nem tudó, pártot nem választó szavazók száma – 21 százalékról felment 30 egynéhány százalékra – a Fidesz szavazótábora pedig valamelyest csökkent. „Ez majdnem mindig így van, kicsit elbizonytalanodnak a fideszesek, kicsit morognak és azt mondják, nem szavaznak, elég volt ebből, de nem mennek át, mert a fideszesek nagy részének ez nem vonzó.”

Óvatosnak kell lenni a lengyel-magyar összehasonlításban

Alapvetően a választási rendszerben nagyon nagy különbség van, nem beszélve a kulturális különbségekről és az ellenállás hagyományáról, amely Lengyelországban sokkal erősebb, mint Magyarországon – mondta a szociálpszichológus. „Nálunk választásról választásra van egy bűvös szó, az összefogás, ami még az együttműködésnél is erősebb fogalom. 2018-ban nagyon csúnyán elbuktak azok a törekvések, hogy legyen valamilyen összefogás, 2022-ben látszólag meglett és mégis kudarcba fulladt.”

Hann Endre azt mondta, nem elemzi, hogy mekkora szerepe volt a miniszterelnök-jelöltnek, mit hozott a háború ebből a szempontból. „A Fidesz rendkívül rugalmasan működő propagandagépezete azonnal tudott erre reagálni, és a saját javára fordítani azt, ami elsőre nem úgy tűnt, mert sok ellenzéki vagy független elemző is azt mondta, visszaüthet, hogy Orbán Viktor túl közel van Putyinhoz. És egyáltalán nem ez történt, a ’22-es összefogás lejáratódott. Pedig egy olyan innováció, mint az előválasztás, önmagában mozgósító erőt jelentett, ismertté tette a jelölteket sokkal szélesebb körben, mint egyébként lett volna, és ennek ellenére bekövetkezett a kudarc, most pedig mintha kifulladt volna ez az innovatív kedv is.”

Dupla szavazás egy napon

Orbán Viktor, ahogy mondja, szereti a magyar agyafúrtságot, olyan eszköztár van ma már a kezében, ha számos erénye közül egyet ki kellene emelni, az az, hogy mindig lehet előre tudni mire készül, mert előtte elmondja – vezette le Hann Endre. Emlékeztetett, már a híres kötcsei beszédében felvázolta a kulturális térfoglalást, amit most élünk át. „Hatékonyan tudja megszerezni a kulturális pozíciókat, ahogy tudatosan, 2010-es győzelmét követően megszerezte a legfontosabb médiapozíciókat és ma is ebből él.”

Választás I.

Amikor a rendszerváltás idején a hárompárti megegyezések voltak, senki nem gondolt a kétharmados többségre, mert arra nem számítottak, hogy valaha egy párt is el tudja ezt önmagában érni, és attól kezdve a kezében van a választási szabályok megváltoztatása. De látjuk, hogy a Fidesz gátlás nélkül megteszi, ha szükség van rá – mondta Hann Endre. „Ha valaki kiemelkedik egy kicsit, azt rögtön fejbecsapják, ha azt érzi a Fidesz, hogy necces a helyzet, mint most, mert az ellenzék, ha egységbe tömörülne meg tudná szorítani. Most nem egyértelmű, hogy milyen változtatás lenne a Fidesz számára optimális. Fél évvel a választás előtt valószínűleg hajlanak arra, hogy Karácsony Gergely székét nem tudják megingatni, nem látszik egy olyan kihívó, aki sikerrel szembeszállhat vele, de a közgyűlési többség meglehet.”

Kiemelte, az a valódi kérdés, hogy milyen nehéz helyzetbe tudják hozni a főpolgármestert közgyűlési többséggel. „Sokkal nehezebb lesz politizálni, de Karácsonynak van ebben némi tapasztalata, mert annak idején Zuglóban is nagyon nehéz helyzetben volt, és szerintem akkor sokat tanult abból, hogyan lehet valódi politikai munkát végezni.”

Választás II.

A Medián vezetője az EP-választásokkal kapcsolatban kifejtette, nem szabad elmenni amellett, hogy itt van egy viszonylag erős, radikális jobboldal, a Mi Hazánk, amely azt a folyamatot rekonstruálja, amit a Jobbiknál figyeltek meg korábban. „Alábecsülték a közvélemény-kutatások is, mert nem volt igazán szalonképes erő, de a Mi Hazánk 2022-ben bejutott a parlamentbe, és ezután már többen láttak benne fantáziát, és többen vélik úgy, hogy ezt meg is lehet mondani a közvélemény-kutatóknak.” Hozzátette, semmiképp ne feledkezzünk meg a Kétfarkú Kutyapártról, amelyiket először a Mediánnál, de most már úgy tűnik, hogy minden közvélemény-kutatónál a küszöb fölött mérnek, tehát lehet azzal számolni, hogy ők is bejutnak az Európai Parlamentbe.

Hann Endre szerint nagyon nehéz ma kormánykritikus embernek pártot találnia. „Ezzel tudják kifejezni az emberek az egész ellenzékkel szembeni kritikát, mi nem tehetünk mást, mint az általunk mért valóságot mutatjuk be.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom