Harangozó Tamás: a NATO biztosítja azt, hogy senki ne emelhessen ránk kezet

HírKlikk 2024. augusztus 19. 07:30 2024. aug. 19. 07:30

Bár nagyon nehéz a mindennapjainkat élni ebben a kánikulában, de a szomszédos országban egy megszálló idegen hatalom embereket gyilkol halomra, ám ez minket közvetlenül nem érint, mégpedig azért nem, mert a világ legnagyobb katonai szövetségének, a NATO-nak tagjai vagyunk, és ezt még a Fidesz is elismerte – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, amikor arról beszélt, milyen is a Fidesz védelmi politikája.

A Gripenek vásárlásának szerinte semmi köze sem volt a svédek NATO-csatlakozásához. Az biztos, hogy hatalmas fegyvertény, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét, nem véletlen, hogy a balti országok légvédelmét is biztosítjuk rotációban. „Ennek nemcsak a megvásárlása sok pénz, hanem a pilóták kiképzése és a gépek karbantartása is. Ez nem olyan, hogy a céges Golfot lecserélem Skodára, mert nem tetszik valamelyik márkakereskedő viselkedése. Itt irgalmatlan százmilliárdokba kerül minden olyan döntés – egyébként ezer milliárdos a nagyságrend a végén –, és nem arról szól, hogy az egyik típust eldobjuk és hozunk egy másikat.”

A NATO nélkül nem menne semmi

Az Egyesült Államok hadereje, éves honvédelemre költött forrása még mindig annyi, mint az összes többi tagországé együttvéve, emellett az Egyesült Királyság, Franciaország és más uniós országok Kanadával együtt biztosítják azt, hogy egy akkora erő védelmezze Magyarországot is, hogy senkinek eszébe ne jusson kezet emelni rá – mondta a politikus. Emlékeztetett, ez nem egy támadó egység. „Ha bármelyik tagállamot támadás éri a saját területén vagy a felségvizein, akkor mindenki megy és segít annak az egynek. Ma ennek a legnagyobb haszonélvezői azok a balti kis országok, amelyek közvetlen környezetében zajlik a háború.”

Erős európai önvédelem, Amerikától leválasztva – Orbán tusványosi víziója

A közös európai hadsereg az MSZP programjában is szerepel – erősítette meg Harangozó Tamás, de figyelmeztetett, hogy ehhez közös Európa kell, amely viszont nincs Orbán Viktor terveiben. Hozzátette, fegyverkezés és hadsereg tekintetében is le vagyunk maradva, mert 80 éve tényleg béke volt a kontinensen, és senkinek sem jutott eszébe, hogy a felszabaduló forrásait oktatás, felsőoktatás, vagy kutatás helyett fegyverkezésre fordítsa. 

A fegyverkezésről lehet beszélni, de ezerszer mélyebb problémák vannak

Most háború van, most minden országnak és fegyvergyártó cégnek össze kell kapaszkodnia, mert eddig is gyártottak egymillió lőszert évente, de most sem tudnak többet, a tartalékokat adták oda Ukrajnának és a saját raktáraik kiürültek – mutatott rá Harangozó Tamás. Mint mondta, az európai országok az Egyesült Államokkal szemben, még az orosz támadás előtti napon is azt mondták, nem lesz támadás.

Az orosz hadiipar, köszöni, jól van

Épp jelentéstevő vagyok a NATO parlamenti közgyűlésében, a nevem alatt futó jelentés az orosz hadigazdaság állapotáról szól – mondta a szocialista politikus, aki szerint ki kell mondani, hadigazdaság tekintetében jól állnak az oroszok. „Nyilván bántják őket a szankciók, komoly problémákat okoznak, de nem fektette őket két vállra. Húsz éve arra készülnek, ha kapnak egy szankciót, abba ne dögöljenek bele. Húsz éve tudják, hogy a nyugati világ mit fog reagálni, és erre húsz éve tették félre a pénzt. Még arra is van pénz, hogy az orosz kormány a legalacsonyabb fizetéseket és nyugdíjakat megemelje.”

Mi nem arra készültünk a 21. század elején, hogy valakinek elmegy az esze és tankkal lerohan egy országot

A lengyelek a GDP-jük 6 százaléka felett költenek a honvédség fejlesztésére és elhatározták, hogy Európa legerősebb és legjobban felszerelt hadserege lesz az övék. Ezen nem változtatott a kormányváltás sem, pedig ott is meg tudta volna fojtani egymást a két oldal, de Ukrajna haderejének támogatását egyhangúlag támogatta minden oldal.

Harangozó Tamás ezzel szemben azt nem tudta megmondani, hogy kézifegyvert gyártunk vagy nem, mert nincs hivatalos közlés. Az biztos, hogy most lenne rá lehetőség, hogy olyan kapacitásokat építsenek ki, amilyeneket a következő 20-30 évben is csak fent kell tartani, és tanítani az állományt, hogy profin használják, jól képzett, nyelvet beszélő, számítástechnikához értő, jól fizetett kezelőszemélyzet legyen, mert „ha katona nincs hozzá, akkor semmit nem ér a vas.”

Itthon viszont a fiatalítás miatt mészárlás volt a honvédségnél – fogalmazott Harangozó Tamás. „Sose fogják bevallani, de épeszű ország egy háború árnyékában nem csinál ilyet.” Mint mondta, többeket visszahívtak a szaktudásuk miatt, de egyet tudni kell, a hadsereg nem a politikai lojalitásra épül, hanem a hazaszeretetre. Ehhez az is hozzátartozik, hogy még mindig kérdéses, miért nem lehet szolgálati nyugdíja annak, aki 35 évet leszolgált, hova megy a magyar munkaerőpiacon – tette fel a kérdést. 

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom