Harangozó Tamás: ócska és veszélyes politikai játszmát játszik a kormány a járvány közepette!

HírKlikk 2020. március 26. 17:32 2020. márc. 26. 17:32

Konszenzusos, határidős veszélyhelyzeti jogkör-bővítést szavazna meg az MSZP a kormánynak, ha az végre együttműködne feszültségkeltés helyett – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki online sajtótájékoztatóján, pontról pontra reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi, aznapi bejelentéseire az online kormányinfón.

A szocialista politikus szerint, Gulyás Gergely miniszter csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján megpróbálta „megmagyarázni a megmagyarázhatatlant és választ adni arra, miért játszik egy ’felelős’ kormány ócska és veszélyes politikai játszmát egy vírusjárvány közepette”, ám ez nem sikerült neki.

Bár a miniszter elismerte, veszélyhelyzetet az Alaptörvény szerint kizárólag a kormány hirdethet, illetve vonhat vissza, Harangozó Tamás emlékeztetett, az elmúlt napokban a kormány és médiája ennek az ellenkezőjét harsogta és uszította az embereket. „Végig keltették a feszültséget az elmúlt napokban, hogy az általuk egyébként meg nem hosszabbított döntések lejárta után, milyen nagy veszély vár a magyar emberekre, holott ezek – például a határzár vagy az iskolák újranyitása – a veszélyhelyzet nélkül is fenntarthatóak.”

Ami Gulyás szavahihetőségét vagy felkészültségét illeti, Harangozó Tamás elképesztőnek nevezte, hogy a sajtótájékoztatóján folyamatosan hétfői és keddi parlamenti ülésnapokról beszélt a miniszter, miközben mára egyértelmű – és maga a kormány kérte így –, hogy a jövő héten egynapos ülés legyen, hétfőn. „Vajon fogalma sincs, hogy saját kormánya milyen ülésnapot kért a jövő hétre a Parlamentben vagy pontosan tudta, hogy nem mond igazat, és a további feszültségkeltés miatt beszélt keddről?” – tette fel a kérdést.

A frakcióvezető-helyettes kiemelte, van olyan ember, aki bizton számíthat a Fidesz-kormányra bármilyen helyzetben, és ez szerinte nem más, mint Mészáros Lőrinc. „ A miniszter bejelentette, a kormány sebtében döntött arról, hogy a veszteséges Mátrai Erőművet az állam Mészáros Lőrinc cégétől 17,4 milliárd forintért megvette – gratulálunk, ez volt most a legfontosabb döntés a magyar emberek érdekében”.

Elmondta, Gulyás azt is bejelentette, minden rendben, hiszen 6000 fölötti koronavírus-tesztet végzett el az egészségügyi rendszer hazánkban. „Ez egyáltalán nincs rendben, ez nagyon alacsony szám a környező országokhoz képest. A kevés teszt magyarázatot ad arra is, hogy a halálozási arány miért ilyen magas nálunk” – reagált Harangozó, aki nehezményezte, hogy B. Nagy László fideszes képviselő a karantént elhagyva, ment a Parlamentbe szavazni, azt meg különösen, hogy ez Gulyás Gergely szerint rendben van.

Hangsúlyozta, ha a kormány nem feszültséget kívánna kelteni, hanem meg szeretne egyezni, a Magyar Országgyűlés frakciói és pártjai még mindig készen állnak a konszenzusos szövegezésű törvényjavaslat elfogadására és akár száz képviselő jelenléte is elég lenne hozzá.

Míg az Országgyűlés online szavazásával kapcsolatban az MSZP-nek szövegszerű módosító javaslata is be van terjesztve a Parlament elé, a miniszter szerint, ez kivitelezhetetlen, és aki javasolja, az hisztériát kelt, mert nem lehet megoldani technikailag és jogilag sem. „Tisztelt Miniszter Úr! Innen is mondom, hogy beszéljen Deutsch Tamás vagy Trócsányi László EP képviselő urakkal, akik ma online EP Parlamenti ülésen vesznek részt, valószínűleg az otthonukból és szavaznak is, de Orbán Viktor ugyancsak online vesz részt az Európa Tanács ülésén és online is szavaz az ország nevében” – mondta.

Harangozó Tamás úgy vélte, hogy Gulyás Gergely legnagyobb hazugsága az, hogy hiába nyújtották volna be a kormány veszélyhelyzeti jogkörét kibővítő javaslatot korábban, akkor sem tudta volna a Parlament elfogadni azt az ellenzék nélkül. A politikus kijelentette, hogy ez nem igaz, „már hétfőn vagy kedden ezt a fideszes többség megszavazhatta volna, de forgatókönyv szerint, a konfliktust kereste és mélyíti inkább most is”.

Összegezve, Harangozó azt kérte a kormánytól, fejezze be az emberek megosztását és működjön együtt az ellenzékkel a válsághelyzetben. „Rendkívül széles hatáskört adnánk a kormánynak, de csak határidőhöz kötve” – húzta alá a tárgyalási alap lényegét. Kérte továbbá a parlamenti online szavazás bevezetését, védőfelszerelés biztosítását az egészségügyi dolgozóknak és egyszeri 500 ezer forintos különjuttatás biztosítását számukra. Követelte a hatósági árak bevezetését az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és a tisztítószerekre. „Igenis adjanak minden munkanélkülinek legalább 100 ezer forintos munkanélküli ellátást kilenc hónapig és emeljék meg nyugdíjakat! A novemberben esedékes nyugdíj-kiegészítést most azonnal utalják át és védjék meg a forintot” – ismertette az MSZP legfontosabb követeléseit.

Végezetül megerősítette Tóth Bertalan pártelnök friss bejelentését, amely szerint az MSZP képviselői saját fizetésükből fejenként 1-1 millió, összességében 15 millió forintot ajánlanak fel a következő időszakban a rászorulók és a védekezés segítésére.