Harcoló medve-bika, és felhőből kiugró oroszlán szobrot rendelt az MNB

HírKlikk 2020. június 3. 16:50 2020. jún. 3. 16:50

Magyarországon is lesz egy monumentális harcoló medve-bika szobor a Krisztina körúton, a volt Telekom-székház előtt, míg az épület aulájába egy harmincméteres felhőből kiugró kilenc oroszlán kerül – írta a G7.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy gazdasági szereplőre szabott közbeszerzéséről.

A tőzsdék épületei előtt világszerte a támadó állatokat, illetve az állatok harcát ábrázoló alkotásokkal díszítik. A legismertebb New-York-i bika szobor, de például a frankfurti tőzsde előtt is egymással küzdő medvét és bikát ábrázoló szobor áll.

Az április végén az MNB-Ingatlan Kft. által kiírt eljárásban a jegybank cége azt kérte a Közbeszerzési Hatóságtól, hogy az engedélyezze a két szobor és egy szoborcsoport beszerzését hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban. Ezt azzal indokolták, hogy a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amelyeket csak egy meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le.

Ez a társaság pedig nem más, mint a számos köztéri szobráról – a többi közt a Ferencváros stadionja előtti sasról ismert művész, Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft.

A G7.hu cikkéből az is kiderült, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) jelenlegi Szabadság téri épületénél is van egy hasonló tematikájú bronz plasztika. Azt nem tudni, hogy költözne a tőzsde, azonban a gazdasági portál szerint, minden arra utal: a kívül-belül feldíszítendő egykori budai Telekom-székház közvetve a jegybank, illetve annak egy alapítványa tulajdonába került.

Forrás: G7