Harry Potter rátört nemzetünkre

Lendvai Ildikó 2019. december 29. 16:10 2019. dec. 29. 16:10

A miniszterelnök tudományos tanácsadója, az MTA-tól elrabolt kutatóhálózat újdonsült vezetője, Maróth Miklós a saját szakterületén nyilván megbecsült tudós. A Pesti Srácoknak adott interjújában igyekszik is szólni pár szót a tudomány megbecsüléséért is. (Na persze a riporter buzdítására, véletlenül épp a színházak túlzott támogatásával szemben, valahogyan a stadionokkal nem történik összehasonlítás.)

De hamar rátérnek a mai fiatalok sajnálatos erkölcsi állapotára, tájékozatlanságára, ami miatt könnyen lettek az ellenzék martalékává. A fő baj az, hogy mindenféle hazafiatlan dolgot összeolvasnak. „Minek kell elolvastatni egy magyar és egy európai mesét az alsó tagozatban? Miért nem két magyart?" Helyes. Grimm és Andersen mehet a fenébe. Ha kifogytunk a népmesékből, Ide nekünk Pósa bácsit!

A kisgyerek „ha elolvassa az Egri csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat". „Mi gyerekkorunkban a Hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanulnak? Vagy gyerekkorunkban, amikor a nagyapánk katonadalokat énekelt, mert harcolt az első világháborúban, akkor belénk ivódott a honvédelem gondolata."

Megkockáztatnám, hogy talán ugyanaz a gyerek nagyobb lelki károsodás nélkül elolvashatja a Hetvenhét magyar népmesét és a Harry Pottert is. Ha ez a javaslatom elbukik, nincs más hátra, a mai nagyszülők számára is kell egy kisebb világháborút biztosítani, megfelelő mennyiségű katonadallal, különben oda a honvédelmi nevelés. Lehet, hogy oda lesz néhány nagypapa is, de hát valamit valamiért.

Mindenesetre legyenek résen: Harry Potter rátört nemzetünkre.