Hát micsoda felelőtlen vakrepülés ez?! – Komjáthi Imre a vendégmunkások áradatával szembesítette a kormányt

HírKlikk 2023. november 6. 15:40 2023. nov. 6. 15:40

Mellébeszélés, fölényeskedés és komcsizás helyett érdemi lépéseket vár a kormánytól Komjáthi Imre a Magyarországra érkező vendégmunkások ügyében – ez az MSZP társelnökének hétfői parlamenti, napirend előtti felszólalásából derült ki.

Mellébeszéléséről, fölényeskedésről és komcsizásról számolt be Komjáthi Imre a parlamenti felszólalásában, amikor a kormányt kérdezte a Magyarországra érkező vendégmunkásokkal kapcsolatban. „Kevésbé lenne tragikus, ha mindez egy sörözőben zajlana, két asztaltársaság között, de én nem a tegnapi meccsről vagy a holnapi időjárásról szoktam érdeklődni, hanem a munkájukról, arról, hogy miként vezetik ezt az országot” – fogalmazott az MSZP társelnöke hétfői napirend előtti felszólalásában. A szocialista képviselő elmondta, hogy talán ő ismeri a legjobban a gyári munkát a teremben, és a szocialisták sosem az ipari fejlesztések ellen szólalnak fel, hanem a dolgozók kizsákmányolása és veszélyeztetése, valamint a magyar környezet tönkretétele ellen. 

„Ezért kérdeztem meg Pintér Sándor belügyminisztert, hogyan készíti fel a kormány a hazai egészségügyi és szociális szférát a nagy létszámú vendégmunkások fogadására. Mit válaszolt erre Rétvári Bence államtitkár úr? Hogy akik fizetik a járulékokat, azoknak jár egészségügyi ellátás. Mint a viccben: járni jár, csak nem jut” – fogalmazott Komjáthi Imre, aki szerint ma is kígyózó sorokat lehet látni a rendelőkben, ma is hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra. „Mi lesz akkor, ha erre a kifulladt egészségügyi rendszerre még ráterhelünk százezernyi új pácienst? Önök erre nem készültek fel!” – címezte a mondatait a kormánypárti oldalnak.

A szocialisták társelnöke szerint már most sem bírja a rendszer a nyomást, és az újonnan érkezők még csak nem is fognak arányosan eloszlani, területileg sem, betegségcsoportokat nézve sem. Mivel néhány gyár környékén lesznek nagyon sokan és aktív korú férfiak érkeznek nagyon sokan, hasonló munkakörrel, így a rájuk jellemző pár egészségügyi területen lesz extra terhelés. „Önök erre nem készültek fel!” – ismételte Komjáthi Imre. 

Hozzátette: megkérdezte Nagy Márton minisztert is, hogyan kívánja kezelni a bejelentett 300 ezer vendégmunkás érkezése miatt keletkező lakhatási kérdéseket. „Az általam nagyra tartott Fónagy János államtitkár úr válaszolt, miszerint ez az őket alkalmazó vállalkozások felelőssége. Hát micsoda felelőtlen vakrepülés ez? Idecsődítenek százezreket, akik majd laknak – valahol?! Nem kell ezzel foglalkozni, mert majd biztos megoldja a munkáltató?! Önök erre nem készültek fel!” – rótta meg harmadszorra is a kormánypári képviselőket Komjáthi Imre, aki beszámolt arról is, hogy megkérdezte a minisztert, mit tesz 300 ezer vendégmunkás jelentette munkaügyi és munkavédelmi-, valamit üzemegészségügyi kihívások kezelése érdekében. Az államtitkári válasz szerint a Foglalkoztatás Felügyeleti Hatóság számára nem jelent új feladatot a vendégmunkások foglalkoztatásának kezelése. „Ez azt jelenti, hogy önök büszkén bele is állnak, hogy erre nem készültek fel, nincs plusz feladat!” – mondta az MSZP társelnöke a parlamenti felszólalásában.

„Foglaljuk össze: százezres nagyságrendben számolnak vendégmunkásokkal, de nem terveznek azzal, hogy ezeknek az embereknek egészségügyi ellátásra lesz szükségük, ezeknek az embereknek lakniuk kell valahol és ezeket az embereket a magyar dolgozókkal együtt, a miénktől eltérő, ázsiai munkaszervezési szemlélettel kezelhetik majd, mivel önök büszkén nem ellenőrzik ezt” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő.

Komjáthi Imre hangsúlyozta: az MSZP nem az iparfejlesztés ellen kampányol. „Én, aki gyárban dolgoztam, mielőtt politikus lettem volna, nem fogok a gyárak ellen beszélni. Ugyanígy Rétvári Bence, aki egyetemista volt, mielőtt politikus lett, nem akarja az egyetemi büféket bezáratni” – szúrt oda a KDNP-s államtitkárnak a szocialista politikus. „Mi nem azt mondjuk, hogy ne fejlesszük a magyar autóipart. Mi azt mondjuk, hogy abból katasztrófa lesz, ha nem bővítik az egészségügyi kapacitást, ha nem vállalnak felelősséget a dolgozói lakhatás biztosításában, ha nem pörgetik fel a munkaügyi ellenőrzéseket” – fogalmazott az MSZP társelnöke. A beszéde végén hozzátette: „Most pedig várom a mellébeszélést, a fölényeskedést, komcsizást. De ha csak annyit történik, hogy ezt követően Rétvári és Fónagy államtitkár urak azzal mennek vissza a minisztériumba, hogy bekérik a számokat és rádöbbennek, mennyire nem készültek fel a vendégmunkások áradatára, már megérte” – zárta a beszédét a szocialista politikus.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom