Hatalmas a felháborodás, megvan a szükséges támogatás a Fidesz kizárásához

HírKlikk 2019. március 2. 17:16 2019. márc. 2. 17:16

Alig egy hét alatt az Európai Néppárt kilenc tagpártja jelezte, hogy kizárná a Fideszt a konzervatív pártcsaládból az Orbán-kormány EU-ellenes plakátkampánya miatt. Mivel az EPP-ben öt tagországból összesen hét tagpárt támogatása kell ahhoz, hogy elindítsák a folyamatot, a Fidesz kizárása valódi lehetőséggé vált, amivel a konzervatív pártcsalád borítékolhatóan foglalkozni is fog a március 20-án, a politikai közgyűlése ülésén. 

Azt, hogy a a Fideszből a néppártiak többségének elege van jelzi, hogy a kilenc tagpárt között szerepel a CDS-PP és az ND, vagyis a múlté az az egyensúly, hogy amíg az északi tagpártok a legszívesebben száműznék a Fideszt – ez már tavaly is jelezték –, addig a déliek elnézőbbek a Fidesz allűrjeivel szemben.

A Fidesz érzi is, hogy túllőtt a célon, mivel kedden Gulyás Gergely és Balog Zoltán vezetésével küldöttség utazott Budapestről Berlinbe megígérni a CDU elnökének, hogy március 15-én eltüntetik a plakátokat a budapesti utcákról. 

Manfred Weber: megköveteljük az alapelvek betartását

Nagyon bonyolultnak nevezte az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz jelenlegi viszonyát Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapnak adott interjúban.

„Bonyolult velük együttműködni, ha azt nézzük, hogyan viselkednek és hogy viselkedik a magyar kormány” - válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy az EPP a májusi európai parlamenti választások után is úgy számol-e a Fidesszel, mint a pártcsalád tagjával.

„Egy dolog azonban világos - megköveteljük az alapelvek betartását. Ezek a jogállamiság, a független média és bíróságok, a korrupció elleni harc és a tudományos kutatás szabadsága. Ezek az aspektusok nem csak kulcsfontosságúak, de ezeken alapszik az egész Európai Unió” - szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

„Az Európai Bizottság elnökeként szigorúan tartanám magam ahhoz, hogy ezeket az elveket az unióban senkinek sem engedjük megsérteni” - hangsúlyozta Weber. Hozzátette: a jövőben mérlegelni kell olyan szankciók létrehozását, amelyeket az EU alapelveit megsértő tagállamok ellen lehetne bevezetni.

A Néppárt csúcsjelöltje úgy fogalmazott: Orbán Viktornak bocsánatot kellene kérnie a Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányért, azt pedig azonnal be kellene szüntetni.

Forrás: Hírklikk