Hatalmi játszma állhat az európai úszószövetséget ért korrupciós vádak mögött

HírKlikk 2020. május 3. 20:23 2020. máj. 3. 20:23

Az Európai Úszószövetség (LEN) a leghatározottabban visszautasít a sajtóban megjelent minden korrupciós vádat, ami az elnökség három tagját érte. A nemzetközi szervezet vezetése szerint, a gyanúsítások minden alapot nélkülöznek. Mint ismeretes, a Swimming World Magazine szakportál az állítja, hogy az Európai Úszószövetség három tagja, Gyárfás Tamás, Paolo Barelli és David Spraks korrupcióra alkalmat adó szerződéseket kötöttek három céggel.

Az Európai Úszószövetség sajtófőnöke, Csurka Gergely azt nyilatkozta a Hírklikknek, hogy a kirobbantott botránynak leginkább az lehet az oka, hogy a két nemzetközi úszószervezetben (LEN, FINA) közelednek a választások. Tehát a háttérben komoly hatalmi harcok sejthetőek.

A feljelentést ugyanis az a Bartolo Consolo fogalmazta, akit 14 év után leváltottak a szervezet éléről.  Az olasz sportdiplomata vádjait egy névtelen levélre alapozta, amelyet az olasz sportdiplomata egy névtelen bejelentés alapján kezdett el vizsgálni. Az állítás szerint, az érintett cégek 20-24 ezer eurós honoráriumokat adtak. A svájci (Vaud) kanton ügyészsége megerősítette azt, hogy terhelőnek nevezett dokumentumokat kapott, de az illetékesek érdemben még nem vizsgálták az ügyet. Hasonló információk érkeztek az olasz ügyészségtől is.

Csurka szerint, a kiszivárogtatott szerződéseket az úszószövetségtől független szervezetek auditállták, és semmiféle pénzügyi szabálytalanságot nem találtak. Továbbá ezeket a vádakat az Európai Úszószövetség vezérkara is vizsgálta, mégpedig először négy évvel ezelőtt, de a vádakat már akkor is lesöpörte, mert az állításokat alaptalannak találta.

A LEN sajtófőnöke kérdésre válaszolva, nevetségesnek nevezte a 20-24 ezer eurós kenőpénzeket, amikor a komoly botrányokat kiváltó ügyekben 50-100 milliós tételekről írnak a lapok, ami itt fel sem merült. 

Ami pedig Gyárfás Tamás szerepét illeti – Csurka úgy fogalmazott –, miután az Európai Úszószövetség elnöke szerződést kötött egy céggel, azt a két LEN tisztségviselő, a LEN főtitkára és a LEN treasurer jóváhagyólag ellenjegyezte; amennyiben a cég bevételt biztosít a LEN számára, akkor az a pénz beérkezését követően, jutalékot kap. Az erre hivatott, a LEN ügyvezetője az adott időben a bevételeket követően, a cégnek a jutalékot kifizette, az ügymenetet a LEN auditor rendben találta.

A sajtóhírekkel szemben, információnk szerint Gyárfás Tamást a Swimming World nem kereste.

Forrás: Hírklikk