Hatékonyabb válságkezelési tervet javasol az MSZP

HírKlikk 2021. január 26. 14:30 2021. jan. 26. 14:30

Ahhoz, hogy a fordulat bekövetkezzen, az ellenzék szerint leginkább a szakértők szavára kell hallgatni.

Parlamenti, vagy ha az nem lehetséges, akár független vizsgálóbizottságok munkája szükséges most már a megfelelő társadalompolitikai irányváltáshoz – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedd reggel, az ATV Start című műsorának vendégeként.

„Három vizsgálóbizottságot kezdeményezünk. Itt van például a kínai vakcinák ügye, hiszen bármilyen vakcinát minimum az Európai Gyógyszerügynökségnek kell átengednie ahhoz, hogy egyáltalán ajánlani lehessen” – mondta Kunhalmi. Jelezte, a magyar kormány által nem biztosított, elmaradt gazdasági intézkedések kapcsán is elindították a testület összehívását.

„A hat párt azért döntött felelősséggel erről, mivel egy ilyen válság előfordulhat később is, tehát erre készülnünk kell. A későbbi kormányoknak is kell egy sokkal jobb útiterv, hiszen most megkésve és nem megfelelően jöttek az intézkedések” – mondta az MSZP társelnöke.

Aláhúzta, a testületekben ott lesznek a pártok, de döntő mértékben a szakma lesz képviseltetve, sőt, még a kormány mellett dolgozó szakértőkre is számítanak. „Bíznunk kell a modern civilizáció vívmányaiban, a tudomány mellett kell állnunk” – hangsúlyozta.

„Mi, az MSZP részéről, úgy gondoljuk, hogy eleve egy tisztességes oltási terv kellene, és nem egyetlen kis cetlin lévő prioritási lista” – értékelte a kormány oltási stratégiájának kivonatát. Ismertette, az MSZP követeli továbbá, hogy „a szociális dolgozókkal oltsák együtt a pedagógusokat, figyeljenek oda az érettségizőkre, a kiskereskedőkre, és mindenkire, aki naponta találkozik emberekkel”.

Kérdésre válaszolva, Kunhalmi Ágnes megerősítette, a szocialista párt kiemelten kezeli az életkezdő fiatalok kérdését, szerintük érdemes megtartani a fiatalokat érintő, okosabb intézkedéseket, ugyanakkor sokkal igazságosabb újraelosztásra van szükség. „A következő hónapokban a programalkotás során sok ilyet látnak majd tőlünk: az egyik, amit a fiataloknak javasolunk, egy nagyon komoly bérlakás-építési program, ami segít letörni az árakat, hiszen napjainkban már egy fiatal, egy élet munkájával, két diplomával, nyelveket beszélve egy fél panellakást nem tud magának összerakni. A szüleink nem így éltek! Ma, ha nem örökölt valamit ez a generáció, akkor nem tud előrelépni: ezt kellene segíteni”!

Forrás: Hírklikk