Hatvan légvédelmi rakétát vásárolunk az USA-tól

HírKlikk 2020. május 11. 14:30 2020. máj. 11. 14:30

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma hatvan darab AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER – megnövelt hatótávolságú légvédelmi rakéta –, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását hagyta jóvá a Magyarország számára 230 millió dolláros becsült költséggel – értesült a Magyar Nemzet.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, a DSCA honlapjára tegnap este felkerült közlemény szerint, az ügynökség az esetleges fegyvereladásról értesítette az USA kongresszusát. A dokumentum aláhúzza, hogy a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét, elősegíti az úgynevezett NASAMS légvédelmi rendszer megvásárlását.

Amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tusconban működő hadiipari vállalatnak – – Raytheon Missile Systems –, a rakéták gyártójának kell teljesítenie. Az USA külügyminisztériuma által javasolt eladás végrehajtásához nincs szükség további amerikai kormányzati és vállalati képviselők bevonására. A DSCA közleményében felhívja a figyelmet arra is, a beszerzés még csak elvi lehetőség, a lehetséges értékesítésről szóló értesítést törvény írja elő, és nem jelenti azt, hogy az eladást befejezték.

Forrás: Magyar Nemzet