Hazudnak, vagy hazudnak?

Németh Péter 2019. október 1. 16:23 2019. okt. 1. 16:23

Nem szívesen foglalkozom Párkányi Eszter interjújával, egyrészt mert nem ismerem – van, aki igen? –másrészt pedig azért nem, mert az újság információja szerint az Alapjogokért Központ elemzője. Márpedig egy ilyen helyen – amely mindenért küzd, csak az alapjogokért nem – normális elemző munkát eleve lehetetlen végezni, hiszen oly egyértelmű elvárásoknak kell megfelelni, amelyeket egy hiteles munkára törekvő ember nem fogadhat el. Igaz, az is erőteljes túlzás, hogy újságnak neveztem, ami a kezembe került, ez ugyanis a Józsefváros elnevezésű kerületi lap, amely inkább Sára Botond propaganda kiadványa, ez alapján pedig aligha nevezhető sajtóterméknek.

Ezzel együtt, tudomásul kell vennünk, kiadják, beszórják a VIII. kerület lakosainak postaládájába, épp úgy, mint az összes ilyen kiadványt. A 20 oldal egyikén sem jutott hely egyetlen szó sem  Pikó Andrásnak, miért is jutott volna, hiszen csak választások előtt állunk, hogyan is szabadna ilyenkor szót vesztegetni a kihívóra. Annál több publikáció méltatja Sára Botondot, a regnáló polgármestert, és azokat az intézkedéseket, amelyekkel ő felvirágoztatta Józsefvárost.

De nem mondok igazat, Pikó neve ugyanis megjelenik abban az interjúban, amelyet a fent említett hölggyel készített, nem tudni kicsoda. Párkányi Eszter mondandójára nem érdemes szót vesztegetni, válaszai kimerülnek a fideszes panelekben. A körítés az izgalmas, már legalább is abból a szempontból, miként hamisít, manipulál a kormánypárt minden sajtóterméke (jaj, csak leírtam…). Két felmérést közölnek, az egyiket a kerületi, a másikat a fővárosi esélyekről. Az írás arról nem számol be, hogy mikor készült a közvélemény-kutatás - az egyiknél a Századvéget, a másiknál a Nézőpontot jelzi forrásnak – oh, csupa hitelesség! -, nem derül ki az sem, hogy milyen módszerrel dolgoztak (telefon, kérdőíves? ), illetve hány embert kérdeztek meg. Ez azonban a szakmai hiányosságokat mutatja csak, végül is nem kell minden részletre odafigyelni. Hanem hát a kérdés maga: mind a Századvég  - a VIII. kerület kapcsán -, mind pedig a Nézőpont – a főváros kapcsán -, azt kérdezi a választóktól, hogy szerintük ki fogja megnyerni a választásokat. Ezek alapján hirdet eredményt: a Sára-Pikó (itt írja le Pikó nevét) párharc 68-17 Sára javára, míg a Tarlós-Karácsony meccs 64-18 Tarlós javára. A győztest, a kerületi felmérésben szép nagy, és megvastagított számmal mutatja, hogy még véletlenül se tévessze szem elől az olvasó: igen óriási a fölénye Sára Botondnak.

Hogy a felmérés hazug-e vagy sem, nehéz megállapítani, már csak azért is, mert tényleg nem tudjuk a legfontosabb paramétereket. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy a szakmai követelmények próbáját a kutatás(?) nem állná ki. Főleg azért nem, és ezt a független elemzőktől tudjuk, mert ilyenkor alapvetően arra a kérdésre szoktak választ kérni, hogy Ön kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Nem tilos azt sem firtatni, ami a józsefvárosi  lapban szerepel, de az elsődleges mindenképpen az, amit az előbb leírtunk. (Egyébként az sem derül ki a grafikonból, illetve a mellé közölt szövegből, hogy a fővárosi számok fővárosiak válaszaiból jött ki, vagy csak józsefvárosiakéból.)  Feltételezhető egyébként, hogy az intézetek, ha valóban elvégezték a munkát, akkor fel is tették a kötelező kérdést, viszont akkor lehet, hogy a szerkesztők, vagy maga Sára Botond volt elégedetlen az eredménnyel, és inkább ezt a manipulatív ábrát közöltette le.

Akárhogy is, a Fidesz emberei mindenhol a csalásra rendezkedtek be, és most már azt is tudjuk: nem válogatnak az eszközökben. Rendőrségi zaklatás, törvénytelen lehallgatás, személyiségi jogokat sértő szexvideó – minden belefér. Ehhez képest, hogy egy közvélemény-kutatással csalnak, igazán semmiségnek számít.