Hazugság, gyengeség, süllyedés

Föld S. Péter 2020. szeptember 6. 11:58 2020. szept. 6. 11:58

Normális országban ez nem fordulhatna elő. Ilyen csak megbetegített országokban történik. Hogy a miniszterelnök kedvenc újságjában, egy sportnapilapban háborúra uszító hirdetés jelenik meg. Olyan szöveggel és képi világgal, amely Magyarország legsötétebb korszakára emlékezteti azokat, aki még tudnak és mernek emlékezni. „Igazság, erő, felemelkedés” hirdeti a gépfegyveres katonákat ábrázoló fotó felirata, alatta a szöveg: Tegyük együtt naggyá a Kárpát-medencét. Majd, akinek ez kevés, ott az eligazítás: keszüljetek.hu.

Ez a förtelem abban az újságban jelent meg, amelynek Orbán Viktor kedvenc újságírója a főszerkesztője. Az Alapjogok Központ nevű, Fideszhez nagyon közeli szervezet rendelte meg, és – feltehetőleg – fizette a hirdetés árát.

Normális országban ilyen nincs. Vagy, ha mégis, mert véletlenül porszem került a gépezetbe, a főszerkesztőt még aznap páros lábbal kirúgják, a hirdetés megrendelőjének számláját zárolják, és alaposan megvizsgálják, honnan volt pénzük erre a förtelemre.

És persze megszólalna a köztársasági elnök, aki rendkívüli adásidőt kérne a televízióban, nem többet, mint öt percet, mert ennyi idő is elég neki, hogy elmondja: mélységesen fel van háborodva, és mindent el fog követni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. 

A legfőbb ügyész soron kívüli vizsgálatot rendel el az ügyben, addigra már számítógépeket és más kellékeket foglalnak le az ominózus újság szerkesztőségében. A miniszterelnök pedig rendkívüli sajtótájékoztatón jelenti be, hogy eddig és nem tovább, mert a háborús uszítás, a félelemkeltés megengedhetetlen és tűrhetetlen.

De nem ez volna a legfontosabb, ami egy normális országban történne, hanem az, hogy a valódi keresztény értelmiségiek, valamint a Fidesz-fanok ezrei tiltakoznának a hirdetés ellen, és garanciákat kérnének arra, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő Magyarországon. Azok az emberek, akik eddig vakon hittek Orbán Viktorban és a Fideszben, most föltennék maguknak a kérdést, hogy „mi tényleg ilyen Magyarországot akartunk”? Olyan országban akarunk élni, ahol a kirekesztés, a gyűlöletkeltés, a félelemre alapozott uszítás központi alapjog lett? 

Mert minden országban vannak gazemberek, de a normális demokráciákban meg szokták különböztetni őket a tisztességes polgároktól. A hitvány uszítókat be sem engedik egy rendes társaságba, vagy, ha valamilyen félreértés folytán alkalmilag mégis odakeverednének, kitennék a szűrüket, mint macskát szarni.

Ez az eszme, amelyet az Orbán Viktor kedvenc napilapjában megjelent hirdetés sugall, a történelem folyamán már többször beleavatkozott a Kárpát-medence lakóinak életébe. Nem naggyá tette azt, hanem kicsivé, nem dicsőséget hozott az itt élő emberekre, hanem szégyent.