Hegedűs D. Géza: az ember szabadságra született

HírKlikk 2020. június 23. 07:06 2020. jún. 23. 07:06

Tüntettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az intézmény átalakítása ellen. A kormány terve ugyanis az, hogy egy alapítványnak adja át a működtetést és nem utolsó sorban a tulajdont. Ez a Corvinus Egyetemnél már megtörtént, további hat intézménynél pedig folyik az eljárás. A színművészetisek és szimpatizánsaik a függetlenségüket féltik.

Vajon milyen gyalázkodó cikkek jelennek meg holnap? – kérdezte a demonstráció egyik szónoka, Béres Bence színművész hallgató. Ez a kérdés is jelzi a félelmet, és az nincs rendben, hogy fiatal emberek félnek Magyarországon. Hegedűs D. Géza, az egyetem oktatója a félelmet azzal magyarázza, hogy semmi konkrétumot nem lehet tudni az SZFE jövőjéről. Amennyiben egy alapítvány tulajdonába kerül, akkor egy öt tagú kuratórium vezeti majd, amelybe csupán egy tagot jelölhet az intézmény. A kuratórium fölött pedig ott lesz a három tagú felügyelő bizottság. De hogy ezekbe a testületekbe kik kerülnek és miért éppen ők, az teljesen bizonytalan.

Hegedűs D. Géza a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában emlékeztetett arra, hogy ez a legkisebb, de legrégebbi egyetem, a maga 155 évével. Azóta tartják el az adófizetők, mert igényük van rá. Az egyetem az origója a magyar színház és film történetének, a kultúra kitörölhetetlen része. Furcsa, hogy a demonstráció kapcsán sem beszél senki a közönségről. A nézőktől nem kérünk párttagkönyvet – mondta a színművész, utalva arra, hogy az egyetemet liberális fészeknek titulálják. Egy szerepet nem lehet eljátszani jobb-, vagy baloldali módon.

Egyébként is: az ember szabadságra született. Arra, hogy szabadon gondolkodjon – hangsúlyozta Hegedűs. D. Géza, aki a tüntetésen elhangzott felszólalásában Kertész Imrét idézte: A totalitarianizmusban az egyetlen menekülés a tudás.

Forrás: Klubrádió