Hegyesiné Orsós Éva: fontos, hogy az ünnepek alatt se maradjon senki egyedül

Németh-Kállai Szilvia 2023. december 23. 15:00 2023. dec. 23. 15:00

Az elmúlt tíz évben az időskori szegénység megháromszorozódott, egyre több idős ember saját otthonában hűl ki. Emelkedett azok száma is, akik nyugdíjas éveikben egyedül vannak – mondta Hegyesiné Orsós Éva, az „Életet az éveknek” Országos Szövetség elnöke. Klubtagjaik ezért az ünnepléssel egybekötve segítenek is, jelzik az önkormányzatoknak, hol van szükség segítségre, füstjelző szolgálatot szerveznek, ételt visznek, beszélgetnek, mert ahogy fogalmazott, a jó szóra éppen annyira szükségük van az időseknek, mint egy tál meleg ételre.

Az „Életet az éveknek” Országos Szövetsége fennállásának 35 évfordulójához közeledik. A szervezet országos lefedettségű, mintegy 800 klub tartozik a kötelékébe, ezek évente helyben, megyei szinten és országosan együtt mintegy 10 ezer eseményt szerveznek. A legtöbb klubban hetente találkoznak a tagok. A szervezet változatlanul őrzi a hagyományokat és építi az idős emberek közösségeit. Rendszeresen ünneplik a születés- és névnapokat, az adott települések jeles ünnepeit. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a karácsonyi ünnepekre, klubjai rendszeresen készülnek a megünneplésére. 

Vannak olyan klubjaink, ahol a tagok kisorsolják, hogy ki kinek ad valamilyen kis jelképes ajándékot, vannak, ahol ünnepi műsorral is készülnek: versekkel, karácsonyi dalokkal, közösen készítenek adventi koszorút, karácsonyfadíszeket – mondta Hegyesiné Orsós Éva. De ebben az időszakban vannak más feladatai is a klubok tagjainak. Sok településen van arra szükség, hogy a helyi szervezet tagjai megszervezzék, ki, mikor, melyik olyan idős klubtaghoz látogat, aki koránál, egészségügyi állapotánál fogva már nem tud aktívan részt venni a helyi szervezet életében. Igen gyakran mennek el a helyi idősek klubjába, gondozási központokba, vagy az idősotthonokba és igyekeznek örömöt szerezni azoknak, akik már bentlakásos intézményekben élnek 

„Nagyon fontos, hogy ezekben a közösségekben az emberek odafigyelnek egymásra, tudják, hogy kinek, mi a bánata és azt is, hogy kinek hogyan lehet örömet okozni. Van, aki azt mondta, hogy még a legnehezebb helyzetben is, mint például a Covid időszakában, az volt a legjobb dolog, amit megélt, hogy nincs egyedül” – emlékezett a szervezet elnöke. Ugyanis az ünnepek alatt is nagyon fontos, hogy senki se maradjon egyedül. Ezért megszervezik, hogy mindenki kapjon egy telefonhívást, vagy elmennek az adott önkormányzatokhoz, hogy felhívják a figyelmüket a segítségre szorulókra, de vannak olyan tagjaik, akik, amikor megfőzik az ünnepi ebédet, egy adaggal többet készítenek és elviszik ahhoz az idős klubtaghoz, aki már nem tudja magának azt elkészíteni, akár az egészségügyi állapota, akár az anyagi helyzete miatt. „Amikor elviszik az ebédet, akkor ahhoz mindig társul jó szó, beszélgetés, amire legalább annyira szükség van, mint a meleg ételre” – fejtegette Hegyesiné Orsós Éva, majd hozzátette, vannak olyan települések, ahol tagjaik részt vesznek a helyi adománygyűjtő akciókban és a karácsonyi ételkészítésben. Az ő beszámolóik szerint, ahol ilyet szerveznek ott többen is vannak rászorulók, de a számuk az elmúlt időszakban növekedett. „Nem vezetünk statisztikát a rászoruló idős emberekről, de a tapasztalatainkat a KSH adatai megerősítették. Az elmúlt több, mint tíz évben az időskori szegénység megháromszorozódott.”

Nyilván ennek sok oka van. Ezek közé tartozik, hogy akiknek 10-20 éve más nyugdíjszabályok alapján állapították meg a nyugdíját, azok között nagyon sokan rendkívül kis pénzhez jutnak, s éppen azok körében, akik már a helyzetükön maguk nem tudnak változtatni. Mert, ha valaki 65-70 éves, ha van rá lehetősége, vállal valamilyen alkalmi munkát. De a 75-85 évesek vagy ennél idősebbek többsége erre már nem képes. Közülük jónéhányan az elmúlt időszakban igen komolyan elszegényedtek. Másrészt ott vannak azok a viszonylag friss nyugdíjasok, akik részmunkaidőre voltak bejelentve, vagy olyan volt az élethelyzetük, ami miatt nem szereztek elég szolgálati időt. Számos olyan élethelyzet van, ami oda vezethet, hogy idős korukra az emberek nehéz helyzetbe kerülnek – magyarázta az elnök. 

De az elmúlt időszakban is gyakran teremtettek nagyon nehéz helyzetet az idős korcsoport tagjainak. Ilyen az inflációkövető nyugdíjemelés, amely azt eredményezte, hogy azokban az években, amikor az aktívak kétszer-háromszor magasabb mértékű béremelést kaptak, akkor a nyugdíjak leszakadtak hozzájuk képest. Emellett évről-évre azt tapasztalták, hogy az inflációkövető nyugdíjemelés nem a tényleges infláció mértékével emelkedik, hiszen annak pontos mértéke mindig csak a következő év januárjában derül ki – fogalmazott. 

Az elmúlt két év száguldó inflációja is hozzájárult az idősek elszegényedéséhez, különösen nehéz helyzetbe hozta őket. A nyugdíjasok vásárlói kosarában ugyanis az élelmiszer igen magas arányt foglal el, és olyan drasztikus áremelkedés volt ezen a területen, hogy az átlagos 18,5 százalékos nyugdíjemelés eltörpült bizonyos élelmiszerek 50-80 százalékos drágulásával szemben. Az egészségügyi szolgáltatások közül nagyon sokért már fizetni kell, ha azt időben meg akarja kapni egy idős ember. Vannak azonban, akik egyáltalán nem tudnak fizetni érte. De azok közül is, akik fizetnek, sokan úgy tudják az összeget előteremteni, hogy közben mérlegelniük kell: kevesebbet egyenek vagy a közüzemi számlákat ne fizessék ki – mutatott rá az összefüggésekre Hegyesiné Orsós Éva. 

„Az is egy nagyon szomorú mutató, hogy minden évben sokan hűlnek ki az otthonukban, és közöttük nagyon magas az idősek aránya”. Van olyan település, ahol a klubtagok füst szolgálatot szerveznek, ami azt jelenti, hogy körbejárják településüket és azt figyelik, hogy füstöl-e a kémény. Mert, ha valamelyik kéményből nem száll fel a füst, az mindig bajt jelent. Olyankor pedig igyekeznek utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka – mondta az elnök. 

Majd azzal folytatta, hogy főleg kistelepüléseken él sok idős egyedül, de a nagyobb városokban is emelkedik a számuk. Ünnepek környékén ez is nagyon sok nehézséget okoz. Karácsony ünnepe mindig a szeretetről, a családról, a közösségről szól, és azok az emberek, akik egyedül élnek, sok esetben pont ezeket az érzéseket, a támogató közösséget nem tudják átélni. Ezért is tartják hihetetlenül fontos értéknek, hogy az „Életet az éveknek” ilyen régóta működik, mert sok tagjuk fogalmazta már meg – és nemcsak egyedül élők –, hogy ő már nem élne, ha nem lenne klubtag. „Mert itt kapja meg azt, amit a családjától nem, szeretetet, támogatást, gondoskodást. De ne gondoljuk azt, hogy az ő gyerekei rosszak, csak külföldön élnek. A kapcsolattartás pedig kimerül az online beszélgetésekkel. Amíg beszélgetnek, addig tartja magát, de amint befejeződik az internetes beszélgetés, percekig sír. Mert egy dolog az unokával beszélgetni a képernyőn, és egy másik dolog elkészíteni neki a kedvenc süteményét, és együtt enni egy asztalnál ülve egymás mellett” – fűzte hozzá Hegyesiné Orsós Éva. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom