Hegyi-Karabah: kórházakat és szülőotthonokat lőnek

HírKlikk 2020. november 1. 07:00 2020. nov. 1. 07:00

Több robbanást is lehetett látni pénteken az örmények által Sztepanakertnek, az azeriak által Khankenditnek nevezett város külső részeiben.

Folytatódnak a harcok a sokadik kudarcba fulladt tűzszüneti megállapodás után Örményország és Azerbajdzsán között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban. A legutóbbi támadásban a város központi kórháza volt a célpont – írja az Euronews.

„Az azeriek az állami kórházakat, és a szülőotthonokat lövik. Pont a kórházban voltam a robbanásnál. Senki nem halt meg, de vannak testi és lelki áldozatok” – meséli a kórház egyik orvosa, Nara Sargsian

A többségében örmények lakta régióban a szeptemberben 27-én kezdődött összecsapások kirobbanása óta, a civil lakosság szenvedi el a legnagyobb veszteségeket.

„Nem akarok elmenekülni. Az otthonomban akarok maradni" – jelenti ki az idős asszony, Valya Sogomonian. „A falumban. De azt mondták nekünk, hogy el kell mennünk, mert az azeriek bombázzák a falut. Itt hagyjuk a házunk, mindenünk, és megyünk.”

A hegyi-karabahi hatóságok szerint, eddig 140 ezren menekültek el a térségből és négyszázan estek áldozatul a harcoknak.

Azerbajdzsán bejelentette, hogy az azeri ellenőrzés alatt álló Terter és Qubadli járást az örmények bombázzák.

Az egymással szomszédos, két korábbi szovjet köztársaság, Azerbajdzsán és Örményország között 1996-óta húzódik a területi vita. A nagyrészt örmények lakta Hegyi-Karabah akkor kiáltotta ki a függetlenségét, amit egyetlen ország, köztük Örményország sem ismer el. Azerbajdzsán is, és Örményország is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét.

Forrás: Euronews