Helyreigazításra kötelezték a hirado.hu-t és a 888.hu-t Horváth Csabával kapcsolatban

HírKlikk 2022. április 23. 11:45 2022. ápr. 23. 11:45

„Eljött az igazság pillanata!” – így kezdte egy csütörtöki Facebook-bejegyzését Horváth Csaba, Zugló polgármestere annak kapcsán, hogy a közmédiához tartozó hirado.hu, valamint a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks egyik internetes terméke, a 888.hu is helyreigazítást közölt vele kapcsolatban.

A helyreigazítás szövege az alábbi:

„Helyreigazítás: valótlanságokat híreszteltünk Horváth Csabával kapcsolatban. A 2022. március 18. napján megjelent »Újabb Horváth Csabához köthető luxusvillát találtak – ez lett a zuglói parkolási pénzből?« című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Horváth Csaba zuglói polgármester vesztegetési pénzt vett át rendszeresen egy Kálvin téri kávézóban. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Horváth Csaba szüleinek zuglói magánépítkezésén ugyanaz az ukrán brigád dolgozott, amelyik az alig száz méterre található Rákos-patak revitalizációját is végezte, a főváros pénzén.”

A media1 beszámolt arról is hogy újabb pert nyert Juhász Péter a kormány-közeli Origo ellen. 

Juhász így kommentálta az ítéletet:

„Pert vesztett az Origo is, a legmocskosabb szennylap. Az eleje tény, a második rész csupán a véleményem, nem tudnám bizonyítani, hogy a legmocskosabb, mert erős a verseny. Csak abból következtetek erre, hogy ez volt az a nagy nyilvánossághoz eljutó internetes felület, amelyik belevágott annak a hazugságáradatnak a terjesztésébe, aminek a vége több mint 2.500 megjelenés lett különböző kormányirányítás alatt álló nagy elérésű propaganda lapokban.”

Juhász hozzátette, szerinte ezek a lapok Orbán Viktor hatalmának megtartása érdekében működnek. Felidézte, hogy az Origo az első napon hat darab írást közölt. Ezek mindegyikéről – ahogy a többiről is – kiderült, teljes egészében hazugság volt.

Majtényi László számára a PestiSrácok elleni perben csaknem 5 milliót ítélt meg a bíróság. Ez utóbbi esetben egyelőre nem jogerősen. A PestiSrácok által közölteket publikálta Majtényi múltjáról az ugyancsak Fidesz-közeli Origo is. A bíróság arra is kötelezte az alperest, hogy adjon megfelelő elégtételt és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot, az Origo azonban nem tett az ítéletnek eleget. Emiatt Majtényi László végrehajtási eljárást indított az Origo ellen, amit a Fővárosi Törvényszék el is rendelt tavaly.

Az Origót a következő szöveg közlésére kötelezték:

„Lapunk valótlan tényeket közölt dr. Majtényi Lászlóval, dr. Kárpáti Magdolnával (Majtényi László feleségével) és Derzsi Magdolnával (Majtényi László elhunyt édesanyjával) kapcsolatban. Lapunk ellen indított személyiségi jogi perben a bíróság megállapította, hogy dr. Majtényi Lászlóval, dr. Kárpáti Magdolnával és Derzsi Magdolnával kapcsolatban valótlan tényeket állítottunk és ezért a bíróság az ítélet rendelkező részének közzétételére kötelezte lapunkat. Az ítélet ránk vonatkozó rendelkező részét nyilvános elégtételként alább változtatás nélkül közöljük: 2018. június 3. napján a www.origo.hu oldalon „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” címmel közzétett írásában azt a valós tényt, hogy az államszocialista rendszerben készült titkosszolgálati jelentés az I. rendű felperes (Majtényi László) ismerősi köréből egyes személyeket maoistaként, ill. szélsőbaloldaliként ír le, abban a hamis színben tüntette föl, hogy az I. rendű felperes joghallgatóként maoista, szélsőbaloldali csoport tagja volt, valamint, hogy a rendszerváltást megelőzően védettsége, állampárti, állambiztonsági védőhálója volt, a kommunista diktatúra bizalmi köréhez tartozott, azaz a kommunista rendszer kollaboránsa volt, valamint valótlanul híresztelte, hogy az I. rendű felperes édesanyja, Derzsi Magdolna az Államvédelmi Hivatal (ÁVH) hadnagya volt, valamint azt a valós tényt, hogy Derzsi Magdolnát a Rajk László elleni koncepciós per kapcsán indult eljárásban 1950-ben elítélt Major Frigyes rehabilitálásához vezető eljárásban 1955-ben tanúként kihallgatták, abban a hamis színben tüntette föl, hogy Derzsi Magdolna az ÁVH tagjaként részt vett egy, a Rajk-perhez köthető koncepciós eljárásban, továbbá Derzsi Magdolna képmását a jogosult hozzájárulása nélkül használta föl (közölte nyilvánosan).”

Forrás: media1.hu