Helyretette a Fideszt a világhírű fotós

László Ferenc 2019. augusztus 12. 07:44 2019. aug. 12. 07:44

A szegedi Dugonics téren péntek este mintegy kétezer érdeklődő gyűlt össze a világhírű természetfotós, Máté Bence szabadtéri kiállításának megnyitójára. Az egy hónapig látogatható tárlaton összesen 623 fotó látható a különleges, ledes megvilágítású paravánokból álló installációban.

Az eredeti tervek szerint a kiállítást Jane Goodall, világhírű etológus, antropológus és természetvédő nyitotta volna meg, ám ahogy Máté Bence elmondta, a Sziget Fesztiválon előadást tartó 85 éves csimpánzkutató szombaton hajnali 5 órakor Tanzániába repült, ezért egészségi állapotára és korára tekintettel nem tudott ellátogatni Szegedre. Azonban telefonon élőben kapcsolták a világhírű tudóst.

Az eseményen Botka László Szeged Város aranyérmét adta át a szegedi születésű természetfotósnak.

A kiállítás megnyitója nem maradt visszhang nélkül, ugyanis a helyi fideszes média azonnal ráugrott Botkára, számon kérve rajta Jane Goodall távollétét. A Szegedma cikke szerint „több száz csalódott szegedi nézett értetlenül maga elé ma este, mert a világhírű Jane Goodall-t várták, de helyette csak Botka Lászlót kapták”. A kormánypárti portál szerint úgy harangozták be az eseményt, hogy a híres etológus személyesen lesz Szegeden, és köszönti a szegedieket egy 10 perces beszéddel, „de ehelyett csak egy Sokol rádió minőségére hasonlító, de nem annyira jó, folyamatosan recsegő szöveget hallhattak a jelenlévők”.

A Szegedma szerint Botka László tudott róla, mégsem jelentették be az esemény előtt, hogy a világhírű etológus nem jön Szegedre.

„Se Botka László nem közölte, se a propaganda médiája nem közölte, így a szegediek joggal várták Jane Goodall-t, majd joggal csalódtak, hogy biodíszletnek nézték őket, és tapsgépnek használta fel őket Botka László egy politikai kampánybeszéd végén. Ez álláspontunk szerint méltatlan a várossal, a szegediekkel, Jane Goodall-al és Máté Bence világhírű természetfotóssal szemben is. Úgy véljük, ezért a megtévesztésért inkább elnézést kellett volna kérnie a szegediektől Botka Lászlónak és csapatának...” – írta a Fidesz szegedi szócsöve.

A támadásokat megunva maga Máté Bence tette helyre a Szegedmát és a Fidesz propagandistáit. Ahogy közleményében írta, a rendezvényt a képek elkészítésétől kezdve, a hangosításon át Jane Goodall utaztatásáig személyesen ő szervezte a csapatával, így a kritikákat is ők fogadják.

„Botka Lászlóval a kiállítás előtt egy nappal találkoztam először és a megnyitó előtt 15 perccel mondtam neki, hogy Jane nem lesz itt, ezért a Szegedma cikkeit olvasva biztos furán érezheti magát. Polgármester úr ugyanolyan vendég volt, mint amilyen vendég Dr. Jane Goodall lett volna. A megnyitó előtt három órával vált biztossá, hogy csak telefonos bejelentkezés lesz – túl késő lett volna közleményt kiadni arról, nem tud eljönni Jane Goodall, ezért igen, szándékosan én titkoltam el mindenki elől ezt, pont azért, hogy ne keljen szárnyra mindenféle „verzió” arról, miért nem jön.
Dr. Jane Goodall egy 85 éves nemzetközi ikon a ma élő egyik legnagyobb környezetvédő. Évi 300 napot utazik és 200 előadást tart. Mind a korából, mind pedig az életművéért kijáró tisztelet miatt méltatlan lenne bírálni, amiért az utolsó pillanatban lemondta a jelenlétet, megvolt rá az oka. Sajnálom, az ő nevében is elnézést kérek!

Ez volt a hatodik kiállításmegnyitója a turnénak. Ötszáz embernél többen még sehol sem jelentek meg. Szeged mégiscsak a szülővárosom, és Jane nevét még emellé rakva előzetesen körülbelül 1000 fővel számoltam. Arra senki sem gondolt, én sem, hogy 2000-3000 fős közönség lesz, ezért az emberek egy része nem sok mindent hallott és a többieknek is fülelniük kellett. Elnézést, legközelebb komolyabb hangosítással készülünk!

Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek, remélem a kiállítás vizuális élménye részben kárpótolja azokat is, akik a megnyitótól kevesebbet kaptak mint számították. A legjobb tudásunk szerint dolgozunk tovább!”

Ahogy megszokhattuk már, a kormánypárt propagandistáit nem olyan fából faragták, hogy beismerjék, hibáztak a Botkának címzett kritikájukkal. Ellenkezőleg, a világhírű fotós közleményét meghazudtolva szerkesztőségi cikkben reagálva írták meg, hogy szerintük Máté Bence egy zseni, aki elvitte, vagy elvitették vele Botka helyett a nem létező balhét.