Helyzetjelentés Calais-ból és Doverből

HírKlikk 2021. január 1. 16:40 2021. jan. 1. 16:40

Viszonylagos nyugalomról számoltak be az Euronews tudósítói a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kikötőjében, Doverben és a szemközti Calais-ban, az új év – egyben a Brexit utáni új vámmegállapodások életbe lépésének első óráiban.

„A calais-i kikötő vezetése közölte, hogy a papírmunka nagy részét online végzik majd el. A legtöbb ide érkező kamionos pedig reménykedik abban, hogy a dolgok formális része gyorsan meglesz. A beérkező járműveket vagy a zöld zónába irányítják, ami azt jelenti, hogy akadálytalanul továbbmehetnek, vagy a narancs zónába, ami annyit jelent, hogy további ellenőrzések szükségesek" – mondta az Euronews tudósítója, David Chazan.

A csatorna francia oldalán lévő Calais-ban tehát egy online „intelligens” rendszert vezettek be a késések csökkentése érdekében, miután Nagy-Britannia elhagyta az EU egységes piacát és vámunióját.

A brit oldalon lévő Doverben közben a koronavírus-tesztek követelménye bonyolítja az áthaladást.

„A kamionsofőröknek a vámdokumentáció mellett  egy 72 óránál nem régebbi, negatív Covid-tesztet is be kell mutatniuk. Enélkül nem léphetnek be a doveri kikötőbe. A szabály betartására a hadsereg ügyel. A rendőrség készenlétben áll, szükség esetén a kikötőbe vezető utakról a környező utakra terelhetik át a forgalmat. Hat hónap türelmi idő után, pedig júliustól csak útlevéllel lehet majd átkelni a csatornán" – fogalmazott Victoria Smith.

Forrás: Euronews