Hetek óta áll az ajkai kórház CT-je, tumoros betegek kezelése maradhat el

HírKlikk 2021. október 26. 07:35 2021. okt. 26. 07:35

Nagyjából egy hónapja áll az ajkai Magyar Imre Kórház nagy csinnadrattával négy éve átadott CT-berendezése meghibásodás miatt – írja Kunetz Zsombor a 444 oldalon olvasható blogjában.

A szakember értesülései szerint egy bizonyos gyártó által gyártott alkatrészt kellene benne kicserélni, de ennek a műveletnek az összértéke meghaladja azt az egyébként meglehetősen nevetséges összeget, ami felett ők maguk rendelkeznek.

Így az igényt először el kell küldeni az Országos Kórházi Főigazgatóságra, ahol majd döntés születik a beruházásról, amit valószínűleg közbeszerzésen kell majd beszerezni, hiába ismert az a tény, hogy ezt ehhez a készülékhez egyetlen gyártó tudja csak biztosítani. Így könnyen elképzelhető, hogy még további heteket vesz majd igénybe a CT készülék újraindítása.

Amely nélkül az egész megyei betegellátás komoly hátrány szenved. Hogy ez a komoly hátrány pontosan mit is jelent, arra példaként említi egy háziorvos elkeseredett bejegyzését egy zárt Facebook csoportban, amelyben arról posztol, hogy egy rosszindulatú daganat-gyanús betegének nem tudnak egy hónapon belül időpontot adni a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban. 

Holott a szolgáltató arra kötelezett a 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet alapján, hogy 14 napos határidővel végezze el a diagnosztikai vizsgálatot, amennyiben felmerül rákos megbetegedés gyanúja.

Forrás: 444.hu