Hétfőtől már csak visszaváltásra alkalmas csomagolású italok kerülhetnek forgalomba

HírKlikk 2024. június 29. 18:40 2024. jún. 29. 18:40

A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerérért felelős Mohu Zrt. mostanra beterítette az országot visszaváltó automatával.

Máris napi négyszázezer betétdíjas palackot vált vissza a lakosság az új rendszerben, ám július 1. után napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai – írja a 24.hu.

A Mohu Zrt. már az év eleje óta működteti a rendszert, de a kötelezettek haladékot kértek, amely június végén jár le. Ezután már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet).

Június 30-a után már nem hozható forgalomba kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termék anélkül, hogy azt regisztrálnák a Mohu DRS-rendszerébe. A termékregisztrációra és auditra 2023 októbere óta van lehetőség, ezt az italgyártók és az első belföldi forgalomba hozók nagy része időben el is kezdte, akadtak azonban olyanok, akik csak a határidő közeledtével kezdtek neki. Minden bizonnyal lesznek olyanok, akik csak július elseje után fognak regisztrálni.

A korábbi csomagolásban lévő termékek továbbra is értékesíthetők a szavatossági időn belül, így a fogyasztók még több hónapig találkozhatnak nem betétdíjas palackokkal a polcokon.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom