Hétfőtől sztrájkolnak a fogorvosok

Németh Péter 2019. augusztus 30. 17:27 2019. aug. 30. 17:27

Az alapellátásban dolgozó fogorvosok sztrájkra készülnek – jutott el az információ a Hírklikkhez. Az e területen tevékenykedők bére oly alacsony, amely már tűrhetetlen – fogalmazott portálunknak az egyik szakértő.

A hír azért is meglepő, mert tudjuk: a miniszterelnök kiemelt kegyeltjei közét tartozik saját fogorvosa, róla meglehetősen sokat cikkeztek már, 2014 áprilisában például a következőket publikálta az átlátszó.hu: „Az elmúlt másfél évben összesen 2,2 milliárd forint állami és uniós támogatást kaptak Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosa, dr. Bátorfi Béla érdekeltségei a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül. A pályázatok többségéről azután hoztak döntést, hogy Orbán Viktor a miniszterelnökséget vezető államtitkár útján átvette az NFÜ irányítását. Ezen felül a választások előtti héten a rendkívüli kormányzati tartalékból is kapott 400 millió forintot Bátorfi egyik vállalkozása.”

A kiválasztott státusz azonban nem vonatkozott a komplett ágazatra, olyannyira nem, hogy egyre több praxis ürült meg, egyre több olyan vidéki település található Magyarországon, ahol az emberek nem jutnak alapellátáshoz. Ezekre a helyekre, többek között, azért nem található szakember, mert a feltételek olyan rosszak, a fizetések annyira alacsonyak, hogy nem éri meg egyikőjüknek sem ott dolgozni.

Amúgy elég, ha az ember megnéz egy-két televíziós híradót, amelyekben a különböző riportokban megszólaltatják a „szomszédot”, szinte valamennyi nyilatkozó foghiányos, vagy egyenes fogatlan.

A probléma nem újkeletű, tavaly például a következőket olvashattuk: évről évre nyílik az olló a két alapellátásban dolgozó ágazat között. Ma egy alapellátó fogorvosi praxis havonta 900 ezer forint körüli összeget kap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), szemben a háziorvosok 1,6-1,7 milliós támogatásával. Négy éve tart a folyamat, a háziorvosok évente havi 130 ezer forint plusz rezsitámogatást kapnak. A családorvosok most havonta 520 ezer forintnál tartanak, a fogorvosok pedig 130 ezernél stagnálnak.

Az, hogy most szeptemberben sztrájk készülődik nem újkeletű hír, olyannyira, hogy – mint ahogy a 168 óra beszámolt róla – már meg is fenyegették az akcióban részt venni kívánókat, legalább is Tatabányán ezt tapasztalták. Erről a következőt olvashattuk: Leszedették a rendelőkben kifüggesztett lakossági tájékoztatást, szerződésszegésre hivatkozva pedig ellenőrzést helyeztek kilátásba több tatabányai fogorvosnál, amiért részt akarnak venni a szeptember 2-13 között tartó, országos figyelemfelhívó akcióban, s a rendelési idő alatt csak az akut betegeket fogadják az előre kijelölt praxisokban. A szervezők attól tartanak, a “sztrájkig” a tatabányai mellett más polgármesteri hivatalok is megpróbálják elnémítani a kezdeményezést.

A Hírklikk információi szerint a jövő héten megkezdődik a szrtájk, mégpedig oly módon, hogy csak a sürgősségi feladataikat fogják ellátni a doktorok, azaz, húzás, gyökérkezelés, de már tömést nem végeznek.

Ha a kormányzat nem lép, márpedig – lévén augusztus vége – nem lép, akkor hétfőtől beindul a sztrájk.

Orbán fogorvosa, a hírek szerint nem érintett az ügyben, ő köszöni jól van.