Heti Egyenleg: a NER körét elkerüli az extraprofit lefölözése

HírKlikk 2022. június 4. 17:45 2022. jún. 4. 17:45

A rezsicsökkentő kormány újabb megalakulását követően, azonnal bejelentette, hogy – egyelőre – 800 milliárdot húz le a multiktól extraprofit elnevezéssel. A multik pedig tőlünk. Többek között ezt a témát elemezte Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke és Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója Bánó András vendégeként, KlikkTV Heti Egyenleg című műsorának második részében.

Honnan lehet megállapítani egy profitról, hogy nem szimpla profit, hanem extraprofit? Tekintve, hogy mindkét vendég az átlagnál több ismerettel rendelkezik a közgazdasági fogalmak terepén, elsőre könnyen megválaszolhatónak tűnhet a kérdés. 

„Az ember múltjában kell keresni a megoldást, ugyanis ez a kifejezés a marxizmus-leninizmus alapszava volt. Ezt ma nem használjuk. Orbán Viktornak ezzel sikerült visszaidéznie a hajdani politikai-gazdasági tanulmányait” – ütötte le a magas labdát a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Vegyük példaként, milyen profit halmozódik fel a MOL esetében. A nyeresége egyrészt a világpiaci árak emelkedéséből is származik. Mivel monopolhelyzetben van és az oroszoktól behozott kedvezményes árú olajat adja tovább nekünk nyugati árszinten, ez a monopolprofitja. Ezt nevezhetjük extraprofitnak is. Amit meglepő módon, kivet a bankokra, köztük a Mészáros MKB és Csányi OTP érdekeltségére is.”

Kuncze Gábor szerint a kiskereskedelmi láncok ilyetén megadóztatásával bár a kiszorítósdi kezdődhetne, de „nem fognak innen kimenni, inkább a többi termékük árát emelik meg.” Abszurd ötletnek tartja a légitársaságok extra-nyereségét megcélozni, hiszen „azoknak nincs extraprofitjuk. Azt hiszik, hogy most elkezdenek az emberek utazgatni. S ha így is lenne, majd megemelik a repülőjegyek árát 10-20 euróval. Ezt is az emberek zsebéből húzzák ki.”

Emlékeztetett, hogy „a pandémia alatt a szállodák sora bezárt, a NER-szállodák virágoztak. Az építőipar szárnyalt, még ha 20 milliárd helyett végül 30 is lett az elkészült beruházás. A kaszinók nemhogy extraprofitot áldoznak, de adókedvezményt kaptak. Ezek mind kimaradtak az extraprofit hatálya alól. A NER köréhez most sem nyúlt hozzá Orbán, miközben például az apja kőbányája 30-40 százalékos nyereségkulccsal zárta az előző évet. Az is szép profit”.

Hasonló abszurdisztáni szenzáció Matolcsy György bejelentése, miszerint nehéz, de sikeres éven van túl a jegybank, bár az „eredmény” 57 milliárdos veszteség. „Ez várható volt”– jelezte Lengyel László. „Engem jobban meglepett az a kijelentése, hogy megállította az inflációt, miután közölte hogy nyáron még emelkedhet, de ősztől már csökkenni fog. Holott tíz százalék felett mozog. Márpedig az egyik legsúlyosabb felelősség az inflációért a jegybankot terheli. Lassacskán meg kellene kérdeznünk, hogy ez a felelőtlen monetáris politika meddig tartható. Pedig még Orbán Viktor is bejelentette az új kormánya bejövetelekor, hogy a jegybankkal együtt fogja megoldani az infláció problémáját. Remélem, kiderül, ki fog győzni.” 

 

Forrás: Hírklikk