Heti Egyenleg: a rendszabályozások ideje jött el

HírKlikk 2022. május 29. 15:40 2022. máj. 29. 15:40

Fokozódó iskolarendőri jelenlét, háziorvosok rendszabályozása, militarizálódó egészségügy. Többek között ezeket az aggasztó jelenségeket is igyekezett értelmezni Csillag István közgazdász, volt gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Lakner Zoltán politológus, főszerkesztő a Klikk TV Heti Egyenleg című adásának második részében, Bánó András vendégeként.

„Az iskolákban a gyerekek, a szülők előbb találkoznak iskolarendőrrel, mint pszichológussal vagy kémiatanárral” – vetette fel a mára riasztó gyakorlatot Lakner Zoltán. A választás után ráadásul csak éleződött a pedagógusok kontra kormány ellentét, amit már elhagyni látszik a tömegtámogatás is. 

Ehelyett szembetalálkoznak az új miniszterükkel Pintér Sándor személyében, aki közölte, hogy nem szereti az engedetlenséget. 

„Nemcsak az iskolákat helyezték felügyelet alá, hanem a kórházakat, háziorvosokat is, legalábbis első lépésben átszervezik a praxisokat. Csak akkor kapnak támogatást, ha praxisközösségben működnek” – sorolta az aggasztó kormányzati lépéseket Csillag István. „A belügyminiszter azt mondja, hogy jogtisztelő ember és nem ismer olyat, hogy polgári engedetlenség. Őrá tehát azért bízták az oktatást és az egészségügyet, hogy ha esetleg forrongások lennének, ott ilyenek ne fordulhassanak elő.”

Csillag szerint fájó probléma a szolidaritás hiánya. „Ha olyan országában élünk, ahol egy öngyilkosjelöltet az arra haladók ugrásra biztatnak, amikor feláll a hídra, akkor miért gondoljuk azt, hogy a tanári karban, az orvosok között ez a szolidaritás nagyobb lenne?” A választás egyik keserű tapasztalataként említette a társadalmi szolidaritás hiányát, de mint fogalmazott, minden rendes diktatúra erre épül, hogy szolidaritás helyett kiközösítés jellemezze a társadalmi csoportokat.

„Ezt a problémát megoldani nem tudom, de próbálom megérteni. A biztonságvesztés, a státuszpánik sosem múlt el a magyar társadalomból a rendszerváltást követően sem. Most is egy olyan helyzetet élhetünk meg, hogy csúszhatunk lejjebb” – fogalmazott Lakner. „Ráadásul az iskolaigazgatók mára politikai kinevezettekké váltak, akik egy politikai akaratot érvényesítenek, tisztelet a kivételnek. S bizony a politikai hierarchia lényege, hogy őket is elszámoltatja a tankerület. A tanári pálya jövőjét fényesen mutatja, hogy például kémiatanárnak az idén mindössze 22-en jelentkeztek. Pintért nyilván azért helyezték oda, hogy elfojtsa a feszültségeket.”

Sajnálatosan megállapítható, hogy a tantestületekben is a fortélyos félelem igazgat – tette hozzá Csillag István. „Addig van jó dolgunk, amíg át tudunk menni a határon, amíg a gyerekeinket ki tudjuk menteni innét. Amikor kilépünk az EU-ból, a schengeni övezet megszűnik, akkor már ezek a problémák, hogy meglátogatjuk a gyerekeinket, unokáinkat külföldön, nem annyira válnak élővé. Az ellenzéknek pedig ezeket a problémákat kellene megértetnie az emberekkel.”

 

Forrás: Hírklikk