Hetvenmilliárd forintnyi dél-koreai beruházás érkezik Magyarországra

HírKlikk 2019. december 12. 12:59 2019. dec. 12. 12:59

Négy dél-koreai vállalat összesen hetvenmilliárd forintot ruház be Magyarországon, és ezzel 300 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szöulban, miután tárgyalt Kang Kjung Vha dél-koreai kollégájával.

Szijjártó Péter szerint az újabb magyarországi beruházásokról csütörtökön kötöttek megállapodást a négy dél-koreai vállalattal.

A legmodernebb technológiákat felvonultató elektromos autóipari és egészségipari beruházások révén idén 900 milliárd forintra nő Magyarországon a dél-koreai beruházások értéke, amire a magyar gazdaságtörténetben még nem volt példa. Ezzel a Koreai Köztársaságból érkezik a legtöbb külföldi beruházás Magyarországra az idén – mondta a miniszter, aki a nap folyamán tucatnyi nagy dél-koreai vállalat képviselőivel is tárgyal.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság az autóiparra épül, hiszen ipari kibocsátásának 30 százaléka jön ebből az ágazatból.

Ezért Magyarországnak döntő fontosságú, hogy a világ autóiparának új korszakában, az elektromobilitásban is magához tudja vonzani azokat a beruházásokat, amelyek a legmodernebb technológiával rendelkeznek, és nagy számban teremtenek magas hozzáadott értékű, kutatásra és fejlesztésre épülő munkahelyeket. Az elektromos meghajtásra épülő autóipar vezetője egyértelműen Dél-Korea, az ottani vállalatok a világpiac vezetői az elektromos akkumulátorok gyártásában – közölte.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban sikerült több, olyan nagy volumenű megállapodást is kötni, amelynek nyomán a világ legsikeresebb vállalatai Magyarországra vittek óriási beruházásokat az elektromos autógyártás területén.

Ennek köszönhetően, Magyarországon épül a világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyára és beszállítói hátországa, melynek nyomán – a magyar gazdaságtörténetben először – a koreai vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget. Idén Magyarországra Dél-Koreából érkezik a legtöbb beruházás – tette hozzá.     

Magyarország ezáltal egyértelműen az új autóipari korszak európai zászlóshajója lett, hiszen itt állítják majd elő az Európában piacra kerülő elektromos akkumulátorok jelentős részét, és ez – a betelepülő beszállítói iparral együtt – sok ezer új, magas hozzáadott értékű munkahelyet jelent – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország és a Koreai Köztársaság együttműködése tehát fantasztikus gazdasági sikertörténet, amely nagy mértékben járul hozzá a magyar gazdaság modernizálásához, és ahhoz, hogy a magyar gazdaság dimenziót tud váltani. Magas növekedési pályája hosszú távon is fenntartható lesz – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a koreai autóipari beruházásoknak köszönhetően – ellentétben az európai és globális trendekkel –, idén 14 százalékkal nőtt a magyar autóipar teljesítménye, amely egész Európában és globális összevetésben is egyedülálló.

Forrás: MTI