Hiába csalogatják a svéd miniszterelnököt Budapestre, nem jön

HírKlikk 2024. február 7. 20:05 2024. feb. 7. 20:05

A londoni székhelyű EU Today szerint „a magyar kormányzó párt újra nyersen helyreutasította a parlamentet a svéd NATO-csatlakozás ügyében”. A hat ellenzéki párt indítványára összehívott ülés végül nem jött létre, mert a Fidesz képviselői távol maradtak, és ezzel megakadályozták a szavazást.

Törökország januárban már ratifikálta a svéd csatlakozást, ezzel Magyarország az egyetlen maradt a 31 tagállam közül, amely még nem tette ezt meg. A csatlakozást Magyarország – amely szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával –, szavakban támogatja, de nem cselekszik. A magyar ellenzék azzal vádolja Orbánt, hogy személyes érdekből akadályozza a szavazást, és ez általában is jellemzi a fellépését a nemzetközi porondon, miközben közeli kapcsolatokat ápol Putyinnal, és ezzel aláássa a NATO, valamint az EU egységét.

Az EU Today cikke azt is megemlítette, hogy Ben Cardin szenátor, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke már célzott arra, hogy az obstrukció miatt szankciókat vethetnek ki, és Magyarországot a „legkevésbé megbízható NATO-tagállamnak” minősítette.

Magyar tisztségviselők jelezték, hogy addig nem lesz ratifikálás, amíg a svéd miniszterelnök el nem látogat Budapestre tárgyalni, a svéd politikus azonban kitart amellett, hogy szívesen keresi fel Budapestet, de csakis a csatlakozás ratifikálása után.

A Fidesz azt sugallta, hogy a következő ülésszakon – amely február 26-án kezdődik –, megtörténhet a ratifikálás, de ennek előfeltétele Kristersson budapesti látogatása.