Hiába harcol Orbán nagykövete

HírKlikk 2019. szeptember 10. 10:57 2019. szept. 10. 10:57

Hivatalos levélben tiltakozott Györkös Péter berlini magyar nagykövet a ZDF-en bemutatott dramatizált dokumentumfilm miatt. Úgy fogalmazott: a film szerinte „valóságtól idegen, és néhol már a becsületsértés határát súroló propaganda” Magyarországgal és személyesen Orbán Viktorral szemben.

Erről kérdezte a Klubrádió Dési András volt berlini tudósítót, aki a Reggeli gyorsban elmondta: „A döntés órái: Angela Merkel és a menekültek” című film 2015 szeptemberét eleveníti fel, amikor Angela Merkel úgy döntött, hogy nem zárja le a határt, hanem beengedi a Magyarország és Ausztria felől érkező menekülteket. Talán a film a hibája, hogy magyar kormányzati és NGO-oldalról se szólaltat meg senkit.

Dési András szerint - a nagykövet állításával szemben - a film nem kelt olyan látszatot, hogy a Keleti pályaudvar volt a migrációs válság központja. Ismerteti, mi történt a Közel-Keleten, honnan indultak az emberek és mi történt velük addig, magyar részről csak azt mutatja be, hogyan éltek a pályaudvaron embertelen körülmények, sátrakban, és mi vezetett ahhoz, hogy elinduljanak.

Szijjártó Péter külügyminisztersége alatt erősödött meg az a tendencia, hogy a nagykövetek „harcoljanak”, támadják folyamatosan a sajtóban a magyar kormány érdekeivel ellentétes megnyilvánulásokat. Dési András nem ezt tanácsolná, mert a ZDF nem fogja újraforgatni a filmjét, szerinte sokkal hasznosabb lett volna, ha jelzik a csatornának, hogy állnak rendelkezésükre a témában. Így ezek a nagyköveti kirohanások jó eséllyel a belföldi közvéleménynek szólnak.

Forrás: Klubrádió