Hiába támad a kormánypropaganda, szó sincs koalíciós válságról a Ferencvárosban

Harkai Péter 2020. július 9. 13:54 2020. júl. 9. 13:54

A Baranyi Krisztina független polgármester vezette önkormányzaton belüli válságról harsogott a kormánysajtó, azon örvendezve, hogy Szolnok és Göd után itt is felbomlott az ellenzéki egység. Az MSZP-DK frakció vezetőjét, Torzsa Sándort kérdeztük, hogy miért is keverik Gizikét a gőzekével – hogy klasszikust idézzünk.

– A sorozatos sajtópereket vesztő Origo kormányportál közölte lelkesen, hogy az MSZP-DK frakció kihátrált a polgármester mögül, jelezve, hogy elég volt Baranyi Krisztina öntörvényű politikájából. Innentől csak bizonyos esetekben szavaznak vele. Ennek első jele, mint írják, hogy a „baloldali többség a Fidesszel egyetértésben, nem szavazta meg Baranyi Krisztina lakásrendeletét” s ezzel elfogyott a baloldali polgármester mögül a stabil képviselő-testületi többség. Valójában mi fogyott el?

– Valószínűleg a kormánypropaganda szövegértelmezése jutott inkább válságba. A ferencvárosi testület ellenzéki együttműködése köszöni, jól van. Ráadásul a mi frakciónkat nevesítik, ami éppen, hogy egyetértett a polgármesterrel a benyújtott lakásrendelet kérdésében – a Momentum-LMP-Jobbik frakció fogalmazott meg ellenvetést a témában s így leszavazták a Fidesszel együtt az előterjesztést.

– Min akadt fenn a lakásrendelet kérdése, amivel kapcsolatban egyenesen Baranyi Krisztinának címezve fogalmazta meg az aggályait a Város Mindenkié civil csoport is?

– Erről a Momentum-LMP frakciót kell megkérdezni, részünkről egy korrekt, az előző időszakok anomáliáit kiküszöbölni szándékozó anyagról van szó, amivel kapcsolatban persze elmondható, hogy bármibe bele lehet kötni, nemhogy egy 60 oldalas lakásrendeletbe. Ami nem mellesleg, ezerszer korrektebb, mint az eddig hatályban lévő – a fiatalok, a szociálisan hátrányos helyzetűek részére is. Annyit hozzá tudok tenni a kérdéshez, hogy Ferencvárosban az elmúlt tíz évben a legtöbb sajtóvisszhangot kiváltó téma volt a különböző indíttatású lakáskiutalások kérdése. Nagyon sok anomália kísérte, aminek forrása egy kevéssé átlátható lakásrendeleti gyakorlat volt, ami alapja lehetett a visszaélés-gyanús eseteknek. Ezért célszerű és a Demokraták frakciója által támogatandó lépés, hogy egy új lakásrendeletet alkosson az új testület. A Város Mindenkié csoport észrevételeire reagálva, pedig született egy kiegészítő javaslat, amit polgármester asszony csatolt az előterjesztéshez.

– Mint idéztem, a jobboldali sajtó örvendve harsogja, hogy a kilencedik kerületben is megroppant az ellenzéki összefogás. Mi az igazság?

– Azt érteni kell, hogy nálunk a kormánypárttal szemben, egy nyolc szervezetből álló együttműködés viszi a testületi többséget. Az MSZP-DK alkot egy frakciót, a Momentum, LMP, Jobbik, Párbeszéd egy másik ellenzéki frakcióként tevékenykedik, része mindennek az alpolgármestert is adó Kétfarkú Kutyapárt. Maga a polgármester ugye függetlenként alkotja a nyolcadik elemet. Egy ilyen sokrétű közösséget harmonikusan, egy szándékkal, egy irányba terelni nem egyszerű – viszont bonyolult, de működőképes. Természetesen nem zökkenőmentes időnként megtalálni a különböző ügyekre adandó egységes választ.

 – Ez elég régóta a demokrácia sajátossága.

– A számból vette ki a szót. Sokszor ellentétes álláspontokat kell közelíteni, ami nem egyszerű, de nemes feladat. Ennek köszönhetően, nagyon sok és igen hosszú egyeztetésbe bonyolódunk, a testületi ülések is maratoni hosszúságúakra nyúltak, ebből kifolyólag egy más típusú és jellegű együttműködésre tettünk javaslatot, konkrétan a programalapú együttműködésre.

– Mit értsünk ezen?

– Máris mondom. Elkészítettük a saját frakcióprogramunkat, ami egy 14 oldalas dokumentum és elsősorban szakpolitikai irányokat és kérdéseket fogalmaz meg.

– Választási programmal készültek?

– Nem-nem, ez egy szakmai alapú összeállítás a Ferencvárost érintő alapvető témákról és kérdésekről. Mindezzel az az egyszerű szándékunk volt, hogy egyfajta nulladik lépésként, a partnereinknek megküldve, egyértelmű legyen az álláspontunk a felmerülő témákban és ezeket egyszerűsítve, egy már kész döntési helyzetünkből kiindulva kelljen-lehessen a képviselő-testülettel megtárgyalni. A szándékunk szerint, mindezzel hatékonyabbá kívánjuk tenni a testületi ülések dramaturgiáját és nem a polgármesterrel szemben fogalmaztunk meg hűvös szembenállást. Ez utóbbi teljes félreértése a szándékunknak, de az sem kizárt, hogy tudatos ferdítése a jobboldali sajtónak. 

– Mit várnak a kezdeményezésüktől?

– Bízunk benne, hogy felgyorsul a testületi ülések menete és hatékonysága, javítható lesz a 12 órás ülésezés kondíciója és többet tehetünk érdemben Ferencvárosért. Összeszedtük azokat az ügyeket, amik 2021-ig benne vannak a ferencvárosi politikai agórában, megfogalmaztuk az általunk képviselendő álláspontokat s így talán könnyebb lesz megteremteni a konszenzusokat a legfontosabb kérdésekben.

– Miként fogadta ezt a javaslatot Baranyi Krisztina polgármester? Nem érzett mellé némi politikai pressziót?

– Szó sincs róla, mivel nincsen benne ilyen szándék. Egyetértőleg fogadta a kezdeményezésünket, ami a legkevésbé sem érte váratlanul, mivel előtte már jeleztük a szándékunkat és egyeztettük a részleteket, hogy miként lehetne a pandémiás helyzetet követően, egy új együttműködési szándékot, gyakorlatot kidolgozni. Hogy úgy mondjam, üzenve a kormánysajtónak, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbhaladni.

– Meddig tartott a legutóbbi testületi ülésük...?

– 12 órán át. De hiába akar csapdába csalni, ez nem a programalapú együttműködési szándékunk kudarcáról szólt, hanem a járványhelyzet alatti kényszerű szünet miatt összetorlódott rengeteg téma és teendő meoldásáról.