Hiába várták Vargát és Mészárost

HírKlikk 2019. január 22. 17:58 2019. jan. 22. 17:58

Az ellenzék sikertelenül próbálta az országgyűlési bizottság elé citálni Varga Mihály pénzügyminiszert és Mészáros Józsefet, az államkincstár elnökét, hogy első kézből mondják el, valójában miért késtek a január 11-14-én a banki átutalású nyugdíjak.

Hiába próbálta a parlamenti ellenzék hivatalosan is megtárgyalni a januári nyugdíjbotrány ügyét, hiába hívta össze a költségvetési bizottságot a DK-s Varju László, hogy meghallgassák Varga Mihály pénzügyminisztert és Mészáros Józsefet, az államkincstár elnökét a januári nyugdíjak késése miatt. Az ülést annak megnyitása után néhány perccel be kellett rekeszteni, ugyanis nem hogy Varga és Mészáros, de még a kormánypárti bizottsági tagok sem jelentek meg az ülésen – jelentette az ATV.

Mint emlékezetes, a bankszámlákra utalt januári nyugdíjakat botrány övezte. A Hírklikk írta meg először, hogy az előre lefektetett időpontban, január 11-én, pénteken nem érkeztek meg reggel a bankszámlákra a nyugdíjak. A Magyar Államkincstár azt kommunkálta, hogy technikai hiba történt, s azt állította, hogy a nap folyamán végül mindenki megkapta a pénzét. Ez azonban hazugságnak bizonyult, volt olyan olvasónk, aki csak hétfőn reggel jutott végül hozzá.

Az esetnél talán még felháborítóbb, hogy sem a Magyar Államkincstár, sem a kormány nem állta a nyilvánosság elé, nem hogy egy bocsánat kérésre nem futotta, de még magyarázkodásra sem. Mi is többször kértünk válaszokat, de nem kaptunk sem a MÁK-tól, sem a kormányszóvivőtől, sem pedig az illetékes pénzügyminisztertől. Varga Mihály is csak egyszer nyilvánult meg az ügyben, akkor is egy képviselői kérdésre válaszolt, írásban, s egy semmitmondó „majd kivizsgálják” panellel.

A botránynak ezidáig egyetlen utóélete van: a Népszava írta meg tegnap, hogy értesülései szerint az ügy következtében leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának szakmai igazgató-helyettesét, Gondán Csabát.

Forrás: Hírklikk