Hihetetlen, de már nem szárnyalnak az ingatlanpiaci árak

HírKlikk 2021. január 22. 13:23 2021. jan. 22. 13:23

A 2020-as év elég nagy fordulatot hozott az ingatlanpiacra. A csavart nem a koronavírus okozta, hanem egy természetes folyamat hozta magával, amely 2019-ben indult el és 2020-ban erősödött meg. A hosszú éveken át tartó, nagy léptékű áremelkedések után, várható volt a lassulás, amelynek látványát egyelőre még szokjuk. Azt, hogy végül is a tavaly szárnyaló árak mennyire húzták be a féket, és hogy a megtorpanás átmegy-e 2021-re, az Ingatlannet.hu válaszolja meg.

A családi házak árváltozása a vásárlóknak kedvezett

Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hogy négyzetméterenként hány tízezer forintot drágultak az Ingatlannet.hu vizsgálatába vont régióközpontok családi házai 2020-ban. A családi házak áremelkedő tendenciája nagyon megtorpant tavaly.

Konkrétan a fővárosban és Győrben is csak nüansznyit, négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintot drágultak a házak az elmúlt egy évben. Ennek következtében a budapesti házak átlag kínálati ára 560 ezer Ft/m², a győrieké pedig 350 ezer Ft/m² lett. decemberben

Minimális volt az éves áremelkedés Pécsen, Szegeden és Debrecenben is. Ezen régióközpontokban 20 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak átlag kínálati árai, amelynek következtében a pécsi házakat 300 ezer Ft/m²-es, a szegedieket 370 ezer Ft/m²-es, a debrecenieket pedig 380 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az év végén.

A lakáspiac is visszább vett a lendületéből

A lakáspiacon is ugyanaz a folyamat ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán lelassult az árak emelkedő tendenciája. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac sok esetben a stagnálás fonalát vette fel.

10 ezer forint híján megegyezett a téglalakások átlagos négyzetméter ára az év elején és az év végén Budapesten és Szegeden. A fővárosban decemberben 830 ezer Ft/m², Szegeden 490 ezer Ft/m² volt a téglaépítésű lakások kínálati ára.

Győrben, Pécsen és Debrecenben valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a győri téglalakások decemberi átlag kínálati ára 530 ezer Ft/m², a pécsieké 460 ezer Ft/m², a debrecenieké pedig 580 ezer Ft/m² lett.

Mennyire jöttek be a 2020-as jóslatok?

A kerek évszámok általában nagyobb figyelmet kapnak, így történt ez a 2020-as évvel is. Még 2019 végén elkezdődtek a találgatások: Jön egy gazdasági válság? Összeomlik az ingatlanpiac? Korrigálódik az ár-érték arány? A legtöbben talán a dráguló tendencia lassulása és a stagnálás mellett tették le a voksukat, amelyre a világgazdaság történéseiből következtettek. Tulajdonképpen a többség helyesen ítélte meg a helyzetet, a 2020-as év valóban megtorpanást hozott az ingatlanpiacra, az árak mondhatni egy adott szintre álltak be és onnan alig-alig mozdultak el.

Mit várnak a szakértők a 2021-es ingatlanpiactól?

Az árak változásának iránya és mértéke is nagy valószínűséggel a 2020-ban látottakhoz fog hasonlítani. Tehát a kismértékű áremelkedés, a stagnálás és az enyhe árcsökkenés hármasa jellemzi majd a piacot. A koronavírus jó eséllyel sem az árakat, sem a keresletet nem fogja befolyásolni a jövőben, ellenben a kormány újonnan hozott rendeleteivel, amelyek célja kifejezetten az élénkítés. Bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben és megemelhetik az árakat, azért a drasztikus változások még váratni fognak magukra.