Hiller: az MSZP elnökségét egy gyorsreagálású testületté kell alakítani

HírKlikk 2020. február 17. 15:28 2020. feb. 17. 15:28

Hiller István szerint gyorsreagálású elnökség kell az MSZP élére. Pártjának meg kell újulnia, az ellenzéknek ütőképes alternatívává kell válnia 2022-ben – a szocialisták korábbi elnöke már neveket is említett a Népszavának adott interjújában.

Mint az közismert, az MSZP két kongresszusra is készül az idén. Az első az alapszabály-módosításról, a második pedig személyi kérdésekről szól, tekintve, hogy a párt választott vezetőinek mandátuma idén lejár. Hiller István, a párt volt elnöke – és korábbi választmányi elnöke – a Népszavának adott interjút.  

Hatékony együttműködés a többi ellenzéki párttal

Kezdeni kell valamit az elavult, elnehezedett alapszabályunkkal. Olyan változásokra van szükség, amelyek az MSZP-t egy, a többi ellenzéki formációval hatékonyan együttműködni képes párttá teszik, az elnökséget pedig egy gyors reagálású testületté – jelentette ki Hiller, aki azt is elmondta, hogy az újítástól nem kell félni. Például az előválasztáson is sokat gondolkoztak, mégis bevált: „a legnagyobb rizikó az MSZP számára az, ha nem vállal rizikót”.

A korábbi pártelnök szerint, az alapszabály módosítása lehetőséget teremt, hogy az MSZP szorosabban és eredményesebben tudjon együttműködni a többi ellenzéki erővel, akik közül a Párbeszéd a legközelebbi szövetséges.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség pártjainak egyesülésére azonban rövid távon semmiképpen nem lát esélyt, hiába vetették fel sokan, hogy az alapszabály-módosítások között ezért kap helyet a társelnöki rendszer bevezetése. Hiller szerint, nem erről van szó, hanem arról, hogy a pártot szerethetővé kell tenni, márpedig az csak úgy megy, ha a ráció mellett az érzelmek is helyet kapnak: egy irányító és egy, „a médián átjövő, szerethető arcra és közös döntésekre van szükség”.

Együtt élünk ebben az országban, nők és férfiak. És a nők tehetsége, joga, ambíciója pont ugyanolyan, mint a férfiaké – fogalmazta meg Hiller a társelnöki rendszer létjogosultságának másik fontos pontját.

Az első, aki neveket is mondott

Hiller interjúja azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert most hangzottak el konkrét nevek az MSZP tisztújításával kapcsolatban.

A politikus a saját szerepéről kijelentette, hogy amennyiben a kongresszus méltónak találja, „kedvvel és ambícióval” térne vissza a választmány élére.

Az általa jónak tartott társelnöki rendszerben pedig támogatná Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest. A pártigazgatói pozícióra Molnár Zsoltot tartja a megfelelő embernek, aki jó tárgyaló, sikerrel rendezte össze a közös indulást az önkormányzati választásokon és tető alá hozta az előválasztást, míg a pártvezetésben szívesen látná Szakács Lászlót, aki jogászként a Questor-károsultak és a devizahitelesek oldalán harcol, Harangozó Tamást, aki rengeteget tett a frakció és párt szervezetének újjáépítésében és Komjáthi Imrét, aki megmutatta, hogyan csinálhat érdemi, hétköznapi politikát egy munkásember. Egy másik összefüggésben pedig építene Mesterházy Attila, a NATO parlamenti közgyűlés elnökének nemzetközi kapcsolatrendszerére.

Nem szabad megijedni a baloldaliságtól

Arra kérdésre, hogy a többi ellenzéki pártból nem vált-e ki túlzott ellenkezést az MSZP által képviselt baloldali politika, Hiller István úgy vélekedett, hogy „egy markánsan baloldali párt jó társa bármilyen demokratikus pártnak – hosszú távon ezt hívják koalíciónak”. A politikus szerint, az már nem elég, hogy „Fidesz, takarodj!”, az emberek problémáiról kell beszélni, és nem kell megijedni a markáns baloldaliságtól.

A választók már döntöttek

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártoknak jelenleg még abban sem sikerült egyetértésre jutniuk, hogy egy vagy két lista álljon szemben a Fidesszel a 2022-es választásokon, Hiller nem hagyott nyitott kérdést az álláspontját illetően: „A választók már döntöttek. Amikor bármilyen módon külön indultunk, veszítettünk. Amikor képesek voltunk szervezeti értelemben is közösen fellépni, győztünk. Hallgassunk a választókra! Ennyi.”