Hiller István: az együttműködés meghatározza a jó eredményt

HírKlikk 2024. május 26. 15:25 2024. máj. 26. 15:25

Szerettem volna, ha az ellenzéki együttműködés széles körű lett volna, és úgy gondolom, hogy azok a pártok, akik nem vesznek részt benne, tévedtek, meg fogják fizetni az árát, mert a választó azt akarja, hogy az ellenzék kihívója, majd legyőzője legyen a Fidesznek – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Hiller István, az MSZP választmányi elnöke. A politikai ár ügyében „nem arról van szó, hogy megszűnnek, de egy olyan választói visszajelzést kapnak, amely 2024. június 10. hajnalától el kell, hogy gondolkoztassa őket.”

Hiller István szerint az nem baj, ha a pártok rivalizálnak, de egy szétaprózott, széttöredezett struktúrájú ellenzéknek fel kell ismerni a rendszer jellegét. „Számos társadalomkutató, aki ma a magyar társadalmat jobban ismeri, mint a politika képviselői, leírta, együttműködni érdemes, és ez az eredménynek egyik fontos tényezője.”

Sokan vannak, akik egy politikussal egyszerűen csak beszélni akarnak

Nem feltétlenül nagy dolgokról, mint az Európai Unió – mondta Hiller István, aki a 16-os számú választókerületben dolgozik. „Élő és normális embernek nincs 16-os számú választókerület-tudata, ezért nem lehet választókerületi fogadóórát tartani, hanem kell a pesterzsébetieknek, és kell a kispestieknek, mert ezt a két területet fogja össze a választókerület.”

Mint fogalmazott, szélsőséges politika az, amit a kormány folytat. „Nem csak a kijelentéseikre értem, hanem arra, hogy nem találkoznak másokkal, csak a saját embereikkel, kampánytaktikájuk az, hogy összetartsák a fideszes tábort. Ezt szembeállítom azzal, hogy ott állok a Határ úti metrónál vagy a Tátra utcai piacnál, és ott nem lehet tudni, hogy reggel 7 óra 49 perckor kivel találkozik az ember.”

A szocialista politikus elmondta, két éve, amikor háborúpártisággal vádolták meg az ellenzéket, akkor érzett félelmet, pont ezekben a hétköznapi beszélgetésekben, hogy bele ne kerüljön Magyarország egy háborúba, de két éve ezt hallják az emberek, miközben nincs olyan, aki azt akarná, hogy magyar katona bármilyen kötelékben belekeveredjen Oroszország agresszív háborújába – erősítette meg a szocialista politikus. „Úgy gondolom, ez közel sem hat annyira, amennyire két évvel ezelőtt, és hibát vétenénk, ha ezt naponta tizenhétszer elmondanánk, mert ez az ő tematikájukra egy válasz.”

Elmondta, az MSZP-nek a 10 pontos program mellett kell kiállnia, hogy mennyi legyen a nyugdíj, a családi pótlék, a minimálbér, de van olyan pont is, hogy az állam garantáljon egy minimális örökséget, vagy éppen minden településen legyen egy rendőr vagy megbízott, akihez közbiztonsági kérdésben fordulhatunk. „Ez az MSZP-nek és az együttműködés szövetségének fontos központi gondolata.”

Az EP-választási arány 50 százalék feletti lesz

Hiller István szerint az, hogy egy napon tartják a két választást, több szavazót vonz, mert az önkormányzati választásokon eddig mindig magasabb volt a részvétel. Hozzátette, azért dolgoznak, hogy az összefogásban és az MSZP-ben már bizonyított polgármesterek és képviselők folytathassák a munkát, és azért, hogy Tüttő Kata uniós képviselő legyen. A szocialista politikus szerint a jelenlegi MSZP-s főpolgármester-helyettes jól gondolkodik Európáról, az Európai Unióról és benne Magyarországról.

Nem annyira divatos dolog ma kormánypártinak lenni a kultúra területén

A korábbi oktatási és kulturális miniszter szerint a Fidesz-hatalom túl van a csúcsán, ez innentől a kivezető út, de lehet, hogy annak több fázisa van. Hiller István szerint, ha egy államszerkezet a kultúrában ennyire centralizál, és kivonja saját miniszteriális rendszere alól az irányítást, ott a bizalmatlanság meghatározó. Szerinte semmi értelme egy új tanárképzést létrehozni 4 és fél kilométerrel arrébb, mint ahol most működik, 20 milliárd forinttal többért, mert ebből a pénzből meg lehetne oldani az ELTE, a Műegyetem és a Zeneakadémia tanárainak bérezését. 

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom