Himnusz és Mátyás

Dr. Dávid Ferenc       2019. szeptember 11. 11:08 2019. szept. 11. 11:08

„A magyar tábor a csapatok bevonulásakor hatalmas, Mátyás királyt ábrázoló drapériát feszített ki az alábbi üzenet kíséretében: „Az Európa-bajnokság előttetek, a Fekete sereg mögöttetek.” Futballmeccsen ennyi bőven belefér, a szlovák himnusz kifütyülését viszont meg lehetett volna spórolni” – tudósít a Magyar Nemzet a hétfői magyar-szlovák focimeccsről.

Képernyő előtt ülve követtem az eseményeket és megmondom őszintén, a hatalmas Mátyás-molinót nem éreztem odaillőnek. Tudom, hogy labdarúgó mérkőzésre elsősorban nem akadémiai nagydoktorival rendelkező történészek járnak, de azért mégiscsak furcsa, hogy az egyik legjelentősebb uralkodónk (ha tetszik, politikusunk) képe tekint ránk a tribünök felől. Mátyás király alakja után vajon még ki vonul(hat) be az Üllői úti pályára? Nem lenne szerencsés, ha a válogatott meccsek koreográfiája és a történelmi arcképek felmutatásának gyakorlata a jövőben összekeveredne.    

Nem bántva a szurkolói közösséget csak halkan és mellékesen jegyzem meg, hogy az „igazi” Fekete sereg zsoldoshadsereg volt, ami azt jelenti, hogy a bátran küzdő katonákat nem csak a hazaszeretet vitte a csatába, hanem elsősorban a pénz és – vagyonszerzés reménye. A mi labdarúgóink és szurkolóink természetesen nem ilyen emberek, őket a címeres mez és a nemzeti tizenegy melletti elkötelezettség vezérli. Helyesen. Egyébként meg: tegnap nem háború volt, hanem „csak” egy küzdelmes mérkőzés, ahol a magyar játékosok vesztettek. Hősiesen mentek előre, időnként jól is játszottak. De hangsúlyozom, JÁTÉK-ról volt/van szó, a világ legszebb és legizgalmasabb játékáról.

A nemzeti himnuszok alatti füttykoncert igencsak idejétmúlt és primitív demonstrációs eszköz. A trianoni centenárium időszakában pedig különösen ostoba és felelőtlen megnyilvánulás, arról nem is beszélve, hogy Szlovákia és hazánk ugyannak a politikai és katonai szövetségnek a tagja (EU, NATO). A V4-es klubot már félek is megemlíteni. A pályán álló és himnuszt éneklő 20-30 éves világlátott fiatalok - akik többségében Nyugat –és Dél Európában keresik a kenyerüket - jó hazafiakként képviselték nemzetüket. Miért is fütyülték ki őket? Mert szlováknak vagy magyarnak születtek?

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón a válogatott csapatkapitánya (a jól játszó Dzsudzsák Balázs) kérte a szurkolókat, hogy tartózkodjanak a tiltott pirotechnikai eszközök alkalmazásától és a durva, rasszista megnyilvánulásoktól. Jól tette, hogy ezt kiemelte. Kedves Balázs – nem kritikai felhanggal – kérem, hogy legközelebb arról is tájékoztasd a lelkes híveket, hogy mi magyarok himnuszunk elhangzásakor – vagy csendben, vagy énekelve – bokánkat összezárva, kezünket lefeszítve (vagy szívünkön tartva) egyenesen állunk. A tiszteletet kötelesek vagyunk megadni más nemzetek fiainak is! Némán!