Hiszékeny Dezső: megvalósítható bérlakásprogramot hirdet az MSZP

HírKlikk 2023. december 22. 11:30 2023. dec. 22. 11:30

Az MSZP lakáspolitikájáról, a bérlakások építéséről, passzívházakról, a panelprogram folytatásáról és a valódi rezsicsökkentésről tartott sajtótájékoztatót Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, az MSZP választmányának elnökhelyettese.

Hiszékeny Dezső az MSZP Rendszerváltást! című programjának lakhatással és lakásokkal foglalkozó fejezetét mutatta be pénteki sajtótájékoztatóján. A lakhatást valódi és súlyos problémának írta le, amiben a szakemberek is megegyeznek. „A fogadóóráimon megjelenő állampolgároknak több mint 70 százaléka olyan problémával keres meg, ami valamilyen módon összefügg a lakhatással” – mondta Hiszékeny Dezső. A szocialista politikus szerint ezt a problémát érzékelte a Fidesz-kormány is, ennek lett az eredménye a CSOK-program. „A jelentős médiaháttérrel megtámogatott program az én megítélésem szerint is, és gondolom, az emberek jelentős része szerint is, nem megoldás erre a problémára. Hiszen az érdekeltek vagy az érintettek töredéke képes arra, hogy használja ezt a programot. Nem véletlenül: hiszen ahhoz, hogy valaki ebben a programban részt vehessen, fel kell venni egy 40-50 milliós kölcsönt és nem baj, ha van a cihában 20-30 millió forint, és ezzel tud valaki belevágni” – mondta az MSZP-s országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a megítélése szerint egy átlag magyar számára ezek elérhetetlen feltételek, ezért az MSZP más megoldást talált ki a lakhatási válság enyhítésére. Hiszékeny Dezső szerint a valódi megoldás az, ha lakásokat építünk, hiszen, ha a lakhatás válságban van, ez azt jelenti, hogy hiány van új lakásokból. „Állami bérlakásokat kell építeni, ezerszám és országszerte. Ez valódi megoldást jelenthet az átlag magyar állampolgár számára” – ismertette a szocialista politikus. Hozzátette, hogy igényesen megépített, korszerű lakásokra gondol, amelyek megfizethető áron bérelhetők és üzemeltethetők.

Hiszékeny Dezső szerint az MSZP programja országszerte is megvalósítható, jó példa, hogy a választókerületében, a főváros XIII. kerületében az elmúlt években több száz önkormányzati bérlakást építettek. „A több, mint 30 éve a kerületet vezető valódi szociáldemokraták különös figyelmet szenteltek a bérlakások építésének. Korszerű, igényesen megépített és megfizethető lakásokat építettek. Már tíz évvel ezelőtt úgynevezett passzívház épült a kerületben, amiben 100 lakás kapott helyet. Az ezekben élő emberek 50-60 ezer forintos rezsit fizetnek egy évben. Ezért mondtam azt, hogy egy ilyen korszerű anyagokból és technológiával megépített épületben az üzemeltetés is megfizethető a benne lakó bérlőknek. Azt gondolom, hogy ez a valódi rezsicsökkentés” – mondta Hiszékeny Dezső.

Az MSZP programjának másik eleme azokat célozza, akiknek már van lakásuk, de nem a legkorszerűbb módon építették, például nem jól szigetelt és igény lenne rá, hogy ezeket a lakásokat valamilyen módon korszerűbbé tegyék. Hiszékeny Dezső arra hívta fel a figyelmet, hogy 20 évvel ezelőtt már létezett a panelprogram, amelynek keretében több százezer panellakást sikerült szigetelni, és ezáltal korszerűbbé tenni. „Úgy gondoljuk, hogy a panellakások mellett a hagyományos építési technológiával épült lakások számára is ezt a lehetőséget biztosítani kell. Azt gondolom, hogy amiről eddig beszéltem, az egy új világ, de velünk ez megteremthető” – mondta Hiszékeny Dezső.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom