Hivatalos: választási csalás történt

HírKlikk 2019. október 2. 16:16 2019. okt. 2. 16:16

Helyt adott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Választási Bizottság (TVB) az MSZP kifogásának - tudta meg a Hírklikk. A szocialisták beadványukban azt jelezték a TVB felé, hogy a szavazóköri névjegyzék adataiból kitűnik, hogy Tiszabecsen több olyan lakóház is található, amelyek esetén az ott lakók névjegyzékben szereplő száma egyértelműen összeegyeztethetetlen az adott ingatlan befogadóképességével.

Értesüléseink szerint a TVB elfogadta a kifogást, megállapította a jogsértést. Bár a szocialisták beadványuk utolsó bekezdésében kérték, hogy a TVB továbbítsa az ügyet a büntetőeljárásra illetve nyomozásra jogosult hatóságnak, erre nem került sor, ezért megkérdeztük a párt hivatalos álláspontját: az MSZP teszi meg a feljelentést.

Ez már a másodfokú eljárás volt az ügyben, mert az MSZP beadványát a Helyi Választási Bizottság elutasította, a TVB a fellebbezést követően adott helyt a kifogásnak. Ugyanakkor a TVB a jogsértés folytatásától nem tiltotta el az ügy szereplőit, mert kilétüket a bizottságnak nem sikerült megállapítania. Ezért is indokolt, hogy a rendőrség a szocialisták feljelentése nyomán eljárást kezdjen és fényt derítsen a jogsértés elkövetőinek személyére.

Korábban megírtuk, hogy egy, a helyszínen készült riportfilmben egy helyi rokkantnyugdíjas elmondta, hogy a választói névjegyzékben 1171 fő szerepel, miközben Tiszabecs lakossága nincs is annyi. Becslése szerint köztük mintegy 400 lehet a fiktív, kárpátaljai kettős állampolgár.

Mint elhangzott: ahhoz, hogy valaki az önkormányzati választáson szavazhasson, elég annyi, hogy egy ideiglenes lakcímet bejelentsen – ehhez pedig egy dolog kell csak, hogy valaki aláírja azt a papírt. A nyilatkozók szerint érthető, hogy sokan – főleg a közmunkások – adják ehhez az aláírásukat, a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek ugyanis anyagilag is rá vannak szorulva erre.

Két éve tette a tömeges bejelentéseket lehetővé a helyi polgármester – mondta az egyik olyan megszólaló, akinek a szavaiból kiderült, hogy nála is vannak bejelentett ilyen érintett fiktív állampolgárok, az egyik telkén például 10-15-en. „Ha pedig a névjegyzékben benne van valaki, akkor a szavazatszámláló nem tud semmit sem tenni”, még akkor sem, ha hallható, hogy még magyarul sem tud az illető.

A megszólalók nem a fiktív állampolgárokat és a számukra címet biztosító helyi lakosokat ítélték el, mondván, itt pénzek, nem is kis pénzek forognak, egész hálózat működik. „Az Ukrajnában élő magyar állampolgárok közül sem a professzorok és az egyetemi tanárok jönnek szavazni, hanem a szegény rászorult emberek. Aki éhezik, az el fogja fogadni a pénzt” – hangzott el a mondat, értve ez alatt a határ mindkét oldalán érintetteket.