Hivatalosan is öt százalékos az áfa, de ettől nem lesz olcsóbb a házhoz szállított étel

HírKlikk 2020. november 14. 20:45 2020. nov. 14. 20:45

Megnyugodhatnak az éttermek, büfék, amelyek kényszerűen elvitelre vagy házhoz szállításra állnak rá a veszélyhelyzet idején. Megjelent ugyanis az a belebegtetett intézkedés, amellyel az eddigi 27-ről 5 százalékra mérséklik az ezeket terhelő általános forgalmi adó rátáját. A pénz, amit ezen megtakarítanak, borítékolhatóan nem fog érvényesülni az árban: azaz, a lakosság zsebéből segítik meg a vendéglátókat.

A 498/2020. (XI. 13.) kormányrendelet értelmében, az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra vonatkozó öt százalékos áfa átmenetinek tekinthető, a rendelet megfogalmazása szerint, az kimondottan a védelmi intézkedés hatályának időtartama alatt érvényes. Csak azok vehetik igénybe, akik már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is végeztek ilyen tevékenységet, ugyanakkor nem alkalmazható az alacsonyabb áfakulcs a szállítással kapcsolatos díjra.

Megjegyzendő, hogy a jóval alacsonyabb, 20 százalékponttal kisebb áfakulcs alkalmazásának köszönhetően, több bevételük lesz a vendéglátóipari vállalkozásoknak. Mint azt már többen jelezték – például az RTL Klub híradójában – az így nyert összeget a munkahelyek megtartására fordítják majd. Nem kis pénzekről beszélünk: egy nettó 10 ezer forintos tétel esetében, az eddigi 2700 forint helyett csak 500 forint lesz a rárakódó adóteher. 

A cél nemes, a szféra támogatásra érdemes is, csak éppen ismét a lakossággal fizetteti meg a kormány a munkahelyek megtartását: ahelyett, hogy az egyébként Mészárosoknak, Tiborczoknak, a fideszes önkormányzatok beruházásaira (lásd Debrecen egymilliárdos bölcsődei projektje) számolatlanul szórt pénzekből csippentenének le valamit, ahelyett mi leszünk kénytelenek áldozni az egyébként társadalmi célra. Ügyes.

Forrás: Hírklikk