Hivatalosan nem tudni, csak az orosz hagyatéki adatok alapján 120 ezer orosz katona halt meg

HírKlikk 2024. július 6. 12:15 2024. júl. 6. 12:15

A független orosz Mediazona és a BBC orosz szerkesztősége a háború kezdete óta folyamatosan próbálja megsaccolni – elérhető nyílt források, például helyi lapokban vagy önkormányzati felületeken megjelent gyászjelentések, rokonok beszámolói alapján – hány orosz katona halhatott meg. A legutóbbi becslésük szerint az áldozatok száma 57 ezer környékén lehet.

Ez azonban csak a név szerint azonosított áldozatokat takarja, és az elesett orosz katonák tényleges száma jóval magasabb lehet. A független, Oroszországból elüldözött Meduza stábja most egy új módszert dolgozott ki, a hagyatéki nyilvántartás nyilvánosan hozzáférhető adatbázisa alapján számolhatták ki, mennyi lehetett 2022 közepétől-végétől a férfi többlethalálozás az országban. Becsléseiket más adatok, például a Wagner Csoport nemrég kiszivárgott gazdasági jelentései is megerősítik – írta meg a 444.

A Meduza számításai szerint 2024 eleje és a jelenlegi becslésük publikálása közötti 173 napban 39 ezer orosz férfi halhatott meg a fronton. Ez arra utal, hogy az utóbbi időszakban jelentősen nőtt az orosz áldozatok száma: míg 2023 utolsó három hónapjában naponta átlagosan 120 orosz halhatott meg, a legutóbbi időszakban, az orosz offenzíva idején az elesett orosz katonák napi száma 200-250 között alakulhatott.

Legfrissebb számításaik szerint június végéig körülbelül 120 ezer orosz katona halt meg a háborúban 2022 óta, de a valós szám akár 140 ezer is lehet.

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom