Holnaptól lehet hozzájutni a ferencvárosi pandémiás járadékhoz

HírKlikk 2020. április 5. 15:00 2020. ápr. 5. 15:00

Hétfőtől igényelhetik a pandémiás járadékot a IX. kerületi lakosok – írja a Pesti Hírlap.

A lap Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester közösségi oldalára hivatkozva számol be arról, hogy az a 300 millió forint, amelyet a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket vesztett lakosok számára különítettek el, készen áll, és olyan támogatás igényelhető, amely egy hónapra szól, évente legfeljebb háromszor lehet igénybe venni, egy családból maximum két személy számára. A táppénz és a nyugdíjellátás kizáró ok, nyilván, mert jövedelemnek minősül.

A fenti feltételek mellett, a segély annak jár, aki a koronavírus-járvány miatt veszítette el állását 2020. március 11. napját követően, szerepel az álláskeresők nyilvántartásában, valamint 2020. január 1. napját megelőzően létesített lakóhelyet vagy tartózkodási helyet a IX. kerületben, és életvitelszerűen Ferencvárosban lakik.

A pandémiás járadék mértéke 15 és 75 ezer forint között van, attól függően, hogy mennyi a családban az egy főre jutó jövedelem. Ha ez 60 ezer forint, vagy annál kevesebb, akkor a maximális 75 ezer forint jár – írja a lap, hozzátéve, az önkormányzat még egy rendkívüli támogatás lehetőségéről is döntött. Ezt azok kaphatják, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el havi jövedelmüket, de nem jogosultak a pandémiás járadékra. Ennek a támogatásnak a mértéke legfeljebb 42 750 forint lehet. Ezen kívül megduplázták az évente eddig egyszer adható lakhatási támogatást is, amit egy családban egy személy vehet igénybe.