Holoda Attila: ha meg akarják verni a Fideszt, akkor a legcélravezetőbb, ha összefognak az ellenzéki pártok

HírKlikk 2024. február 2. 10:50 2024. feb. 2. 10:50

Videót tett közzé pénteken az MSZP a Facebook-oldalán, ahol Holoda Attila energetikai szakértő is megerősíti: támogatja a demokratikus ellenzéki pártok összefogását a június 9-i választásokon.

„Idén június 9-én egy napon fogják Magyarországon tartani mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati választásokat. Az én véleményem szerint nem véletlenül rendezte így Orbán. Nagyon nagy a tétje mindkét választásnak. Az MSZP ezért kezdeményezte, hogy minimum 100 ezer aláírást összegyűjt március 15-ig, kérve az emberek támogatását abban, hogy mindkét választáson – mivel nagy a tét, mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati választáson – induljon közösen a demokratikus ellenzék” – mondja a videóban Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke hozzáteszi: „Ne veszítsünk szavazatot, ne egymással vitatkozzunk, ne egymást akarjuk legyőzni, hanem Orbán Viktort akarjuk legyőzni!”

A szocialista politikus azt kérdezi Holoda Attilától, hogy mi a választások tétje, és miért döntött úgy, hogy az ügy mellé áll? Az energetikai szakértő – aki rövid ideig még energetikáért felelős helyettes államtitkárként is dolgozott – válaszában kifejti, hogy mérnök végzettségűként, pragmatikus gondolkodásúként egy projekt induláskor a körülményeket és a szabályozó rendszert vizsgálja meg először. „Ha a szabályozó rendszer megvan, ahhoz kell igazítanunk a teljes stratégiánkat, megnézni, hogy milyen erősségeink vannak, milyen gyengeségeink vannak, és milyen forrásokat tudok még bevonni magának a projektnek a sikere érdekében. Ebből a szempontból én azt gondolom, hogy ezt a szabályrendszert jelenleg az Orbán-kormány adja” – mondja a videóban a szakértő, aki megerősíti, amit Kunhalmi Ágnes mondott: nem véletlen, hogy egy napra írták ki az önkormányzati- és az európai parlamenti választásokat, ahogy az sem, hogy a választási rendszert kétpólusú működésre rendezték be.

„Ebből következően azon vitatkozni, hogy most akkor ki lesz a kisebb második, az mindig egy faramuci helyzet, mert ez azt jelenti, hogy úgy indulok csatába, hogy tudom, nem fogok győzni. Márpedig hogyha valaki elindul mondjuk egy projekt végrehajtására, vagy elindul egy csatába, akkor győzni szeretne. Ahhoz, hogy győzzön, megfelelő taktikát és eszközöket kell kiválasztani” – érvelt Holoda Attila. Hozzátette: „ebből az aspektusból nézve, én azt gondolom, hogy először is, ha már adott ez a fajta választójogi törvény, akkor ehhez igazodva a legjobb az, hogyha egyesíti az erőit az, akinek van. Az erőforrásokat össze kell vonni” – mondta a volt helyettes államtitkár, aki szerint az ellenzéknek ehhez a keretrendszerhez kell igazodnia.

„Én teljesen feleslegesnek láttam már korábban is, hogy mindenki bizonygatja az ő ellenzéki különbözőségét, hogy a többi ellenzéki párttól akarja megkülönböztetni magát, holott gyakorlatilag azt kellene elmondani, hogy miben különbözik ő az Orbán-kormány jelenlegi metódusától” – fejtette ki Holoda Attila. Szerinte, ha az a közös cél, hogy meg akarják verni a Fideszt ezek a pártok, akkor a legcélravezetőbb ehhez az, ha összefognak.

Kunhalmi Ágnes szerint Orbán Viktor legyőzése a választásokon csak az előfeltétele annak, hogy utána egy olyan országot csináljanak, amelyben szeretnénk élni. „Nem lesz soha demokrácia, hogyha ez a rendszer marad. Nem lesz önálló zöld minisztérium, Környezetvédelmi Minisztérium, Oktatási Minisztérium, de sajtószabadság sem, és sorolhatnám, hogyha nem teremtjük meg ennek a feltételeit” – mondta az MSZP társelnöke.

Holoda Attila szerint az önkormányzatiság is megszűnhet a választások után. Elmondta, hogy 2010-től kezdődően az önkormányzatiságot gyakorlatilag kiüresítette Orbán. „Én jól emlékszem, amikor annak idején ők önkormányzatiságról beszéltek a kilencvenes években, az teljesen ellentéte annak, amit most megvalósítottak” – tette hozzá. Az energetikai szakértő szerint vissza kellene adni az önkormányzatok olyan erejét, hogy ne lehessen őket megkerülni. „Most még meg lehet. A legutóbbi választásnál, 2019-ben mindenki örült neki, hogy nagyon erős pozíciókat sikerült szerezni, de ez még mindig kevés. Látszik abból, ahogy Orbán gyakorlatilag csicskáztatja, egrecíroztatja az önkormányzatokat. A neki kedveseknek osztogat pénzt, a másiknak meg nemhogy osztogat, hanem még vesz is el. Ezen úgy lehet segíteni, hogyha minél több helyen van ellenzéki önkormányzat. Ehhez pedig össze kell fogni. Az erőket kell egyesíteni” – mondta Holoda Attila. Szerinte nem arról szól a dolog, hogy melyik politikusnak melyik szimpatikus vagy sem. „Arról szól, hogyan tudok fölébe keveredni annak a mostani hatalomnak, ami, hogyha én ezt nem teszem meg, gyakorlatilag el fog tiporni, és a megszüntetésemen fog dolgozni” – mondta az energetikai szakértő. Hozzátette: támogatja az MSZP kezdeményezését, hogy mind az európai uniós, mind az önkormányzati választásokon együtt induljanak az ellenzéki, demokratikus ellenzéki pártok képviselői.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom