Holoda Attila: Orbán az energiapolitikában megint feltalálta a melegvizet (2. rész)

Millei Ilona 2022. július 30. 07:30 2022. júl. 30. 07:30

Amikor Orbán Viktor azt mondta. hogy azok vannak előnyben, akiknek saját energiahordozó készletük van, az Európai Uniónak nincs, és ki van szolgáltatva, akkor megint feltalálta a melegvizet – mondta lapunknak Holoda Attila energetikai szakértő. Olcsó az orosz gáz, való igaz, de mi eljutottunk már a 40 százalékos kitettségig. Az oroszok pedig kihasználták ezt. Mi most mégis bölcsen kioktatunk másokat arról, hogyan kellene energiapolitikát csinálni, miközben Orbánék még a saját energiapolitikájukat sem valósították meg. A miniszterelnök pedig csak ne hányja mások szemére a költség-, haszonelvűség elsőbbségét, mert ők is mindent pénzért csinálnak.

– Valóban elhibázott az európai energiapolitika? Orbán ugyanis azt mondta, hogy az energiahordozók elvesztése sokat mutat a nyugati világ helyzetéről: 1990-ben a kőolaj, a földgáz és a kőszén 90 százalékát Európa tartotta kézben, ma az USA és Európa együttvéve 35-öt. A Nyugat elveszíti az „anyagcsatát”. Miben tévedett a magyar miniszterelnök?

– Azt mondta, azok vannak előnyben, akiknek saját energiahordozó készletük van, az Európai Uniónak nincs, és ki van szolgáltatva. Orbán megint feltalálta a melegvizet. A ’70-es évek kezdetétől Európa egyre nagyobb importra szorul. Ennek nyilván megvan a maga hatása, és ebben benne van az is, hogy szűkösek az Európai Unió saját területén elérhető energiahordozó-forrásai. Kisebb a kontinens. Egyre bonyolultabb és nehezebb technológiát követelt meg a kitermelésük, viszont a piacon meg elérhető volt. Akkor miért csinálta volna? Ráadásul az urbanizáció meg a népesség annyival sűrűbb Európában, mint másutt, hogy ennek, és a környezetvédelmi szempontoknak a figyelembevételével azt mondta, akkor az energiahordozókat beszerezzük máshonnan. Csakhogy az oroszok nagyon ügyesen elaltatták abban az időszakban az EU-t, mikor az mondták, nekem mindenem van, majd én adok nektek. Ezért Orbánnak most azzal jönni, hogy Európa saját magát lőtte tüdőn… Kérdezem, hogy ő például mit tett az európai energiastratégiával kapcsolatban. A magyar állam, a magyar kormány elkészített egy energiastratégiát 2011-ben, azt 2020-ban frissítette, és abból alig valósított meg valamit. És pont ő kér másokat számon? Azért, mert mi most szeretjük a nukleáris energiát, nálunk elfogadottabb, akkor szidjuk a németeket, akiknél meg nem?! A franciák is szidják, de azt mondják, mindenkinek a saját döntése, miért ne dönthetne valaki így? Mi most bölcsen kioktatunk másokat arról, hogyan kellene energiapolitikát csinálni, miközben Orbánék nálunk nem valósították meg a saját energiapolitikájukat sem, aminek jelentős része például az energiahatékonyság növelése volt. Ezen a téren az égvilágon semmit nem tettek. És akkor ők bírálnak másokat? Mindig ez a legegyszerűbb dolog. Hogyha én nem csinálok valamit, akkor nekem kell a szidalmazók élére állnom, hogy más a hibás. 

– Viszont, ahogy Tusnádfürdőn bejelentette, a globális recesszió alóli „lokális kivétel” lehetünk technológiai váltással „a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója lesz hazánk”…

– Az akkumulátorgyárral idehoztunk egy máshonnan gyártott akkumulátort, de az alapanyag nem Magyarországról származik. Persze, ezen el lehet gondolkodni, és vannak Magyarországon olyan elérhető ásványkincsek és nyersanyagok, amik használhatók akkumulátorgyártásra, mint például a lítium. De ebből a szempontból mindenki elkényelmesedett. Miért Kínában csinálják például a napelemek nagy részét? Azért, mert ott csinálják a legolcsóbban. Meg tudná más is csinálni? Persze. De többe kerülne, ezért egész egyszerűen onnan vesszük. Miért az oroszoktól vesszük az olajat? Mert itt van vezetéken. Máshol nincs olaj? De van. Erre optimalizáltuk a finomítókat? Igen. Át lehet állítani? Át, de nem akarjuk, mert az pénzbe kerül. Mindig mérlegelik a költség-haszon elv dolgot. Ebben is. Orbán Viktor pedig ne hányja mások szemére a költség-, haszonelvűség elsőbbségét, mert ők mindent pénzért csinálnak. Mindent az égvilágon.

– Mire gondol?

– Arra, hogy azt keresik mindenben, amiből pénzt lehet szerezni. A napelemben korábban nem láttak üzletet, aztán amikor rájöttek, hogy „hoppá ez nagy üzlet, csak a magam cégén kell keresztülvinni az összes napelemet”, akkor mindjárt lehetett napelemet is fölszerelni mindenhová. Csodálkozom, hogy a szélturbinákra még egy NER-es vállalkozó se jelentkezett be. Egyszer majd arra is rájönnek: „ebből is tudunk pénzt szerezni, akkor legyen”. Költség-haszon, költség-érték mindig ezek az összevetések vannak, és a kiszolgáltatottság elkerülése érdekében időnként ezt felül kell írni. Olcsó az orosz gáz, való igaz, de eljutottunk már a 40 százalékos kitettségig. Az oroszok meg kihasználták ezt. Akkor nem kellett volna korábban egy picit drágábban, máshonnan beszerezni? De, kellett volna. És mi gondoltunk rá? Nem. Kötöttünk egy 15 éves szerződést az oroszokkal. Aztán még az is kiderült róla, hogy nem is olcsóbb a gáz.

(Az 1. részt itt olvashatják.)