Horn Gábor: a progresszív liberálisok és a kommunisták összekeverése elfogadhatatlan történelemhamisítás

Millei Ilona 2022. augusztus 7. 14:30 2022. aug. 7. 14:30

A liberális demokrácia negligálása, és teljes összekeverése egy elfogadhatatlan, diktatórikus, és sokmillió ember kiirtásáért felelős rendszerrel nemhogy nem megbocsátható, hanem több ennél: történelemhamisítás – így reagált Horn Gábor Orbán Viktornak a CPAC-on elhangzott szavaira. A magyar miniszterelnök azt mondta: „ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat, mi mindkettővel harcoltunk már, és ők igenis ugyanazok”. A Republikon Intézet vezetője szerint Orbán pontosan tudja, hogy mindez mennyire elfogadhatatlan. De a történet nem erről szól, hanem arról, hogyan lehet sárba tiporni azokat, akik másképp gondolkodnak a világról.

Ön progresszív liberális vagy kommunista?

Én egyik sem. Se nem kommunista, se nem progresszív liberális nem vagyok. Én egy következetesen liberális fickó vagyok. Nagyon utálom ezeket a durva összekeveréseket. Azt is utálom egyébként, ha Orbánt lefasisztázzák, mert szerintem az sem igaz. Legalább ennyire utálom, de lehet, hogy egy kicsit jobban, ha engem meg lekommunistáznak.

Orbán Viktor azt mondta  Dallasban a Konzervatív Politikai Akció Konferencián, a „CPAC"-on, hogy „ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat, mi mindkettővel harcoltunk már, és ők igenis ugyanazok”. Vesézzük ki, mit jelent a progresszív liberális, és mi a különbség a kommunisták és őköztük?

Nyilván egy teljes képzavar az, amit Orbán állít. Persze, az ember érti, hogy miért teszi ezt. A kommunisták egy erősen antidemokratikus diktatúrát építő politikai osztály, csoport, egészen más indíttatásokkal, egészen más kiindulópontokkal. Ez az összevetés nem csak, hogy végtelenül sértő, de semmilyen formában sem állja meg a helyét. Az ember nem is érti, Orbán tulajdonképpen mit akar ezzel. Persze azért érti, csak elfogadni nem tudja. Azt gondolom, ha van ilyen politikai kommunikáció alapú teljes összekeverés, akkor itt ezt látjuk. A liberális demokrácia negligálása, és teljes összekeverése egy elfogadhatatlan, diktatórikus, és sok millió ember kiirtásáért felelős rendszerrel, az nemhogy nem megbocsátható, hanem sajnálatos módon, több ennél: történelemhamisításnak gondolom ezeket a mondatokat. 

Mi az, hogy progresszív liberális?

A progresszió azt jelenti, hogy a fejlődésben hívő. Hogy Orbánnak mi a baja a progresszió kifejezéssel, azt nem nagyon tudom elképzelni. Nyilván, amire ő gondolhat – mert máshol, máshogy kifejti –, ez az LMTQ közösségeket támogató, piacpárti világ. Ez teljesen abszurd szöveg. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy kategóriákban komolyan gondolkodó embernek mi baja lehet a progresszióval, de ezek szerint Orbán nyilván a konzervativizmussal akarja szembeállítani. Ám úgy sem lehet ezt értelmezni.

A történelemmel, a fogalmakkal és a politikával tisztában levő ember mondhatja, hogy a progresszív liberálisok tényleg ugyanazok, mint a kommunisták? Mivel nincs tisztában Orbán?

Szerintem tisztában van velük, nem gondolom, hogy ő ne tudná pontosan, mit jelentenek ezek a fogalmak, és ez az összekeverés mennyire elfogadhatatlan történelemhamisítás.  De a történet nem erről szól, hanem arról, hogyan lehet sárba tiporni azokat, akik másképp gondolkodnak a világról, mint ő. Azt kell mondanom, hogy ez annak a gyűlöletkampánynak az egyik eleme, amit Orbántól most már többször, többféleképpen megkaptunk. Ennek vannak kiemelt tárgyai: ilyenek a menekültek, ilyenek a nem keresztény, nem az európai fehér kultúrát jelentő emberek, és most már – ha nem is annyira újszerűen – a liberálisok is. Úgy tűnik, hogy az orbáni kommunikációban ebben nincs korlát, vagy bármiféle önmegtartóztatás. Én azt hallom ki ebből, és azt tapasztalom, bármit és bármikor lehet.

Miért nem Tusványoson, vagy itthon, esetleg az EU-ban mondta ezeket az „okosságokat”?

Hasonlókat mondott ezeken a helyeken is, én ebben olyan nagy különbségeket nem látok. Ebben az egész történetben nagyjából ugyanazok körül forog Orbán. Egy ilyen szélsőjobboldali amerikai rendezvényen ezeket akarták tőle hallani, így el is mondta. 

Hol harcolt Orbán akár a kommunistákkal, akár a progresszív liberálisokkal és milyen eredménnyel?

A kommunistákkal szemben akár harcolhatott is, ezt nem vonom kétségbe. Orbán Viktor azért fontos szereplője volt a magyarországi rendszerváltásnak.

Persze. Elmondta a Ruszkik haza című beszédét 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai temetésén, miközben tudjuk, hogy akkor az itt állomásozó szovjet csapatok már „mozgásban voltak hazafelé”. És nem is Orbánon múlt, hogy az oroszok elmentek haza… (Király Zoltán újságíró és volt képviselő erről szóló írása megtalálható: http://nol.hu/velemeny/ki-kuldte-haza-a-szovjeteket-1477719)

Így van. Ezzel együtt is – én, aki ezt viszonylag közelről láttam –, azt gondolom, azt nem lehet kétségbe vonni, hogy Orbánnak és a Fidesznek volt szerepe a magyarországi rendszerváltásban, ha nem is a legjelentősebb. Ez kétségtelen tény. Hogy ez a kommunistákkal folytatott szabadságharc lett volna, azt én is finoman szólva túlzásnak tartom. De, hogy szerepe volt – mint ahogy sokunknak, másoknak is szerepük volt benne, például a liberálisoknak sokkal jelentősebb, mint az akkor még egyébként liberális Orbán Viktornak –, azt gondolom, hogy ez tényszerű. Hogy ez szabadságharcot jelentett volna, az alapvetően nem állja meg a helyét.

És a liberálisokkal hol harcolt Orbán?

Nyilván köztük. Orbán Viktor hosszú időn keresztül a Liberális Internacionálé alelnöke volt. Az egyik kisebb liberális pártnak volt az elnöke hosszú időn keresztül. Nyilván a belső harcokat folytatta.