Horn Gábor: lehet, hogy a Momentumnak nem fontos a júniusi választás, de a többi ellenzéki pártnak igen

HírKlikk 2023. október 29. 18:00 2023. okt. 29. 18:00

Ez az ország bajban van, egy éve gazdasági recesszió van, több mint egy éve Európa-bajnokok vagyunk az inflációban, csökkent a reálbér, ezer sebből vérzik az oktatás, az egészségügy, a közigazgatás és most a vízellátás is, egy ilyen helyzetben felmerül a kérdés, hogy miért és miért most kellett a momentumos Donáth Anna kemény kritikájának megjelennie a Válasz Online oldalán, amelyben a Demokratikus Koalíciót a hazugságkultúrát tovább gyakorló pártnak nevezi. Egyebek között erről beszélt a KlikkTV Tíz című műsorában Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint mondta, nem azzal kellene szórakozni most, hogy hazudott-e Gyurcsány, hanem azzal, hogy Orbán elárulta az Európai Uniót, a szövetségeseit, hogy ott vigyorgott a háborús bűnös Putyinnal és már nincs, aki szóba álljon vele.

„Nem erről kellene beszélni?” – tette fel a költői kérdést az elemző. S hozzátette, az ellenzéki pártok mindegyikének kutya kötelessége lenne, hogy ezekben a kérdésekben közösen lépjenek fel, hogy ne engedjék ki a kormányt a szorításból, nem állandóan orbánozni kellene, hanem közösen alternatívát nyújtani, de ha azt nem tudnak együtt, akkor legalább közösen felhívni már a figyelmet, hogy tarthatatlan a helyzet – fogalmazott Horn Gábor. Azt is elmondta, szerinte téves a Momentum részéről, hogy a bizonytalan szavazókat – a Fidesz elvesztett egymillió szavazót a 2022-es közvélemény-kutatásokhoz képest –, meg tudja szólítani, mert ezek fele nem vesz részt a választásokon. „Nem lesz magas a részvétel, mert ennek nincs annyi tétje, akik viszont elmennek, azok a politikailag nagyon aktívak, ők azonban ellenzéki összefogást akarnak. Akiket megpróbál megszólítani ezzel a gyurcsányozással, azok nem mennek el a választásra.”

Lehet, hogy Donáth Anna úgy gondolja, nincs értelme az önkormányzatokért újból feladni mindent, menjenek a saját útjukon, nézzék meg, ez mit ér, lehet ez egy kísérlet, hogy nekik se Orbán se Gyurcsány nem kell, milyen másik alternatívát tudnak kínálni, és most meg lehet próbálni viszonylag kis kockázattal, hogy működik-e vagy nem – fejtette ki a korábbi politikus. „Hasonló méretű pártként ott van az MSZP, amely be van ágyazva az országban, mindenütt ott van, sokkal több helyi képviselőjük van, akár polgármesterük is van, és lehet, hogy Donáth Anna úgy gondolja, nincs értelme ezekért az önkormányzatokért újból feladni mindent, de a Momentumnak ez kis kockázat, míg az ellenzéknek összességében nagy kockázat.”

Az ellenzéki szavazók nagyon erősen – 77 százalékuk – azt szeretnék, hogy legyen együttműködés, miközben a momentumos szavazóknál a legerősebb az együttműködés-pártiság – 85 százalék –, és ez oda vezethet, hogy a Momentumból is kiábránduló szavazók nem lesznek Gyurcsány-szavazók, nem lesznek MSZP-szavazók, hanem megtalálják a kutyapártot protest-szavazással. „Elkerülhetetlen lett volna bizonyos kérdésekben a szoros tartalmi együttműködés.”

Horn Gábor a cikkről azt is elmondta, őszinte, izgalmas írásról van szó, de „van egy kettősség a Momentumon belül, mert van Donáth Anna, aki megjelenik a plakátokon, és van a pártelnök, Gelencsér, aki időnként elnézést kér önmagától. Ez egy rövid múltú párt, ahol állandóan látszik a belső hatalmi játszma. Donáth Anna pedig 2021-ben úgy megbukott, hogy még az elnökségbe se választották be.” 

Ez egy olyan írás, amelynek elemeivel lehet egyetérteni és lehet vitatkozni, de hogy ennek mi értelme van itt és most, egy olyan ellenzéki mezőnyben, ahol együttműködési kényszer van az önkormányzati választásokon, nem érthető – tette hozzá, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Sokan vannak Magyarországon, akik azt gondolják, hogy Gyurcsánynak van felelőssége a múltban és a jelenben is, de az is nagy kérdés, hogy meddig lehet követni Orbánékat a populizmusban – mutatott rá Horn Gábor. „A Momentum szeretné a maga útját járni, egy fiatal párt, amelynek nem sikerült ez az önfeláldozó együttműködés 2022-ben, és nem olyan fontos nekik ez az önkormányzati választás.”

Arról is beszélt, hogy bár nem lehet megúszni, mégis megúszták az ellenzéki pártok, hogy október 23-án nem tartottak közös gyűlést és átadták ezt a szerepet a civileknek, akik kezdenek politikusként viselkedni, igaz, ők nem engedik, hogy politikai pártok megjelenjenek a demonstrációkon. Ha a politika meg akarja találni a békét a civil világgal, akkor ne legyen gyáva, és szervezzen egy másik gyűlést, vigye oda a politikusait és mondja el, hogy mit gondol – fogalmazott Horn Gábor és hozzátette, ha csak háromezren lesznek, az is több a nullánál, ha ötvenezren az nagyon jó. „Meg kell szervezni, fel kell állni a színpadra és elmondani, hogy tartatatlan a helyzet. Bele kell állni a konfliktusokba, mert ezt várják a szavazók.” Horn Gábor emlékeztetett, Orbán az egész nyarat végigdolgozta, mert tudta, hogy bajban vannak, az ellenzék pedig nem használta ki, hogy a nyár nagyon jó időszak, mert meg lehet mutatni, hogy más is jelen van a politikában.

Horn Gábor hiányolja, hogy nincs a szolidaritás, lojalitás, miközben közös a feladat. „Nem kell szeretni egymást, de tudnunk kell, hogy nem okozhatunk egymásnak olyan sérülést, ami után nem tudunk felállni és továbbmenni. Kell, hogy legyen valami, ami az ellenzéki szavazó elvárásának megfelelő, közös tevékenység, lépés, akció, hogy erőt tudjon mutatni az ellenzék.” Hozzátette, a DK sem intézheti el annyival, hogy sok sikert kíván Donáth Annának.

Ezek súlyos sebek, miközben nem reménytelen a helyzet és Lengyelország a bizonyíték arra, hogy lehet ezt másképp csinálni – hívta fel a figyelmet Horn Gábor.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom