Horn Gábor: Nem hinném, hogy Lázárt az interjú után a szőnyeg szélére állították volna

NVZS 2020. október 20. 16:30 2020. okt. 20. 16:30

„Érdekes interjú, nem minden tanulság nélküli a Fidesz állapotaira, belső életére vonatkozóan, de nem látom sem azt, hogy ez Lázár politikai életében új szakasz lenne, sem hogy ez egy előre megfontolt, tervezett interjú lett volna” – mondta a Lázár János korábbi kancelláriaminiszterrel a Válasz Online-on megjelent interjúról Horn Gábor. Viszonylag szabadszájú, független politikai szereplőként állítja be magát, akit Orbánhoz fura atya-fiúi viszony fűz, s látszik, hogy ez jellemzi a teljes fideszes belvilágot – mutatott rá a  Republikon Intézet vezetője. Az biztos, hogy mint minden megszólalásában, Lázár most is érzékelteti – a korábbinál talán még nyilvánvalóbban –, hogy nem kell őt leírni, nem gondolja, hogy vége lenne a politikai karrierjének. 

Nagy érdeklődést váltott ki a Válasz Online-on most megjelent Lázár-interjú, amelyben a korábban Orbán által a kormányából kipenderített kancelláriaminiszter meglepően kendőzetlenül – esetenként meglehetősen konfrontatívan – beszélt Orbánról és az Orbánhoz való viszonyáról („a Fidesz ereje, ő az, akinek van karizmája, vannak elképzelései és azokat képes is megvalósítani... A gond csupán az, hogy másod- és harmadvonal egyszerűen nem létezik a pártban”). A terjedelmes interjúban szóba kerül az is, hogy mi okozta a bukását („meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy a párt átvételére készülök”); Simicska Lajos és Spéder Zoltán kapcsán arról, hogy mit gondol a barátságról („a barátaimat nem a politikai tőzsde aktuális árfolyama szerint váltogatom”), és még sok minden másról.

Vajon mi volt a célja ezzel a megjelenéssel? Miért pont most? És miért ilyen – viszonylag – konfrontatívan? – kérdeztük Horn Gábor korábbi politikust, politikai elemzőt.

Miért pont most?

„A politikust gyakran a helyzet hozza helyzetbe” – mondta Horn Gábor, hozzátéve: nem érzékel összeesküvéselmélet-szerű valamit, azt, hogy azért most nyilvánult meg Lázár, mert most jött el az ideje. „Szerintem  egyszerűen most keresték meg a volt minisztert és neki volt mondandója” – fejtegette a Republikon Intézet vezetője, aki szerint hízeleghetett neki a Válasz Online megkeresése, s az is elképzelhető, hogy a szerzővel, Stumpf Andrással lehetett annak idején jó kapcsolata, egyfajta speciális viszonya, ami indokolttá teszi, hogy adott neki interjút. Azt nem hiszi, hogy ez a megszólalás konkrétan már valaminek a tervezése lett volna.

A krakéler Lázár

Lázár azon politikusok egyike, aki mindig feszegette a kereteit, miniszterként is azon kevés fideszes politikusok közé tartozott, akinek volt, tudott lenni önálló arculata, gyakran a közvélekedéstől eltérő álláspontja vagy inkább hangvétele – emlékeztetett Horn. Az ő politikai karaktere krakélerebb, önállóbb, nem most kezdte ezt a stílust, ami amúgy még belefér: egy kicsit más vagyok, kicsit kibeszélek, őrzöm kicsit az integritásomat. „Ez mindig benne volt, akkor is, amikor fontos ember volt, most pedig végképp megengedheti magának, nincs számára különösebb kockázata” – fejtegette.

Építi a visszatérését

Vannak kockázati elemei az interjúnak, amiket bevállal, miközben – láthatóan – építi a saját politikai visszatérését. Minden megszólalásában megjelenik, s érzékelteti is – most talán még nyilvánvalóbb módon –, hogy nem kell őt leírni, nem gondolja, hogy politikai karrierjének vége lenne, ő továbbra is itt van – vonta meg az interjú egyik fontos üzenetét az elemző. „Egy másfajta, árnyaltabb, emberarcúbb fideszes karaktert épít magában” – tette hozzá. 

Nem minden tanulság nélküli a mondandója – különösen a Fidesz állapotára, a fideszes belső életre vonatkozóan –, ám az nem látszik, hogy Lázár politikai életében új szakasz indulna ezzel. 

Eltávolítás és barátságok

Horn kiemeli azt is, hogy választ kapunk arra („amit azért eddig is tudtunk”), hogy miért és hogyan tették őt félre: „Meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve, a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe”. Egyébiránt ez a szókimondás eddig is jellemző volt Lázárra – jegyezte meg Horn. 

S ha már Simicska és Spéder, kifejezetten érdekes volt, amit a barátságról mondott Lázár – véli Horn, aki szerint tisztességes volt, amikor azt fejtegette, hogy „A barátaimat és az elveimet nem vagyok hajlandó megtagadni. Olyan isten nincs, hogy nekem a széljárással változzon a véleményem olyanokról, akik a szövetségeseim”.  Eddig is sejthetők voltak Lázár kapcsolatai Simicskával és Spéderrel, de hogy ennyire karakteresen kiáll mellettük, az Horn szerint kifejezetten érdekes. 

Első- és negyedvonalbeliek a pártban

Érdekes az Orbánhoz való viszonya is. Lázár viszonylag szabadszájú, független politikai szereplőként állítja be magát, ugyanakkor Orbánhoz fura atya-fiúi viszony fűzi – mutat rá Horn (aki megjegyezte, hogy „mondjuk bennem, 21 év politikusi lét alatt egyszer sem merült fel ilyen érzelem”). Az is látszik, hogy ez az egész fideszes belvilágot jellemzi. 

Amikor Lázár Orbánról, mint mindenki felett állóról, az első vonalról beszél, elsősorban a rogánizmusra vonatkoztatva teszi ezt, meg persze a többi újra, köztük Gulyásra vagy éppen Szijjártóra utalva. „Ebből felfeslik, hogy van egy komoly belső ellentéte, de ezt próbálja nem Orbánra, hanem inkább a Rogán-féle vonalra tolni” – vonja le a következtetést a Republikon vezetője. Aki azt is fontos elemnek tartja, hogy Szijjártót, mint külügyminisztert dicséri Lázár, Rogánról pedig azt is mondja, hogy nélküle elveszett volna a 2018-as választás („ugyanakkor azt nem mondja ki, hogy a 2006-os pedig éppen Rogán miatt veszett el a Fidesznek”).

Őszintén a korrupcióról

Fontos eleme az interjúnak a korrupcióról való őszinte beszéd is. „Látszik, hogy a Fidesz berkeiben ez fontos téma, s az is, hogy Lázár azt kommunikálja, ő nem olyan” – mondja Horn. Teszi ezt egyébként akkor, amikor egy konkrét, felemlegetett ügy kapcsán leszögezi: „...mindegy, mit mond a rendőrség meg az ügyészség, az nyilvánvaló bűncselekmény volt. Egy ember, akit kineveztünk oda igazgatónak, visszaélt a közbizalommal és meg is lopta az államot. Ezen nem tompított, hogy kirúgtam őket és az sem, hogy az adásvétel megkötése után, félmilliárd forinttal még megemeltük a vételárat.”

Szijjártó jachtozása kapcsán, Lázár pedig azt fejtegeti az interjúban, hogy „Mi most gazdasági-politikai viszonyrendszer tekintetében nagyjából ott tartunk, ahol Ausztria tartott a hatvanas-hetvenes években. Ez is egy tanulási folyamat. Mint sok minden más, úgy a gazdaság és a politika viszonya is változni fog, például az ilyen ügyek hatására”. 

A Fidesz belső élete: Orbán mindenek felett

A Fidesz belső életéről sok újat nem árul el Lázár, inkább csak visszaigazolja azt, amit eddig is sokan gondolunk róla: a Fidesz nagyon erősen egyközpontú, vezérelvű rendszer „Még ezen az interjún is átsütött a vezér kultusza, az, hogy van egy megkérdőjelezhetetlen vezér, s mindent ő dönt el”.

Az is látszik, hogy a Néppárt-jellegű Fidesz nagyon sokféle, Lázártól Pokorniig, a félnácitól a volt kommunistáig, az őszintébb, önkritikusabb világképtől a vezért csak csodálóig, sok minden belefér. Ez Orbán számára nem okoz problémát, bár nem hiszem, hogy tervezett dolog lenne, de Orbán el tud ezzel boldogulni – véli Horn. Mint hozzátette: „Nem hinném, hogy Lázárt az interjú után a szőnyeg szélére állították volna”