Horváth Csaba: szó sem lehet a családok kilakoltatásáról Rákosrendezőn

HírKlikk 2024. április 24. 11:05 2024. ápr. 24. 11:05

180 napja nem tudunk semmit a Rákosrendezőre tervezett arab beruházóval készülő nagy beruházásról, csak annyit, hogy magas lesz, nagy lesz, és nagy a kockázata annak, hogy valami nem jó készül ott, ami tönkreteheti az ott, és a környéken élők életét – mondta Horváth Csaba Zugló MSZP-s polgármestere a mai Fővárosi Közgyűlés ülése előtt.

A kerületvezető hozzátette, továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az információkat Zugló széles közössége számára biztosítsák. „Bízom benne, hogy ez a következő hetekben megtörténik, és végre érdemi vita kezdődik arról, hogy mi az, ami a zuglóiak érdekét szolgálja” – fogalmazott. Hozzátette, „mi egy szellős, zöld, parkvárosi koncepciót szeretnénk megvalósítani.”

Horváth Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy több, mint két tucat családot a kilakoltatás réme fenyeget ugyancsak 180 napja. A szocialista politikus elmondta, egy hónapja tárgyalt a MÁV vezérigazgatójával és akkor kérték, hogy közösen keressenek megoldást minden egyes család problémájára, mert egyik sem kerülhet az utcára, de 30 napja semmilyen adatot nem kaptak. „Közvetlen kapcsolatban vagyunk a lakókkal, van információnk arról, hogy mi történik, de a MÁV továbbra is fenyegeti őket, hogy május 30-i határidővel, ha törik, ha szakad el kell onnan menniük.”

Horváth Csaba megerősítette, minden létező jogi és egyéb eszközzel meg fogják védeni a lakókat olyan megoldással, amit ők is elfogadnak és nem fogják engedni, hogy az utcára tegyék őket.

A Közgyűlés másik napirendi pontjáról is szót ejtett a kerületi polgármester, ez pedig a Duna-part szabályozása, de ez szerinte nem járhat azzal, hogy kiszoruljanak a személyhajósok, akik magyar kisvállalkozók és többezer magyart foglalkoztatnak.  „Olyan megoldást kell találni, ami nem  veszélyezteti az ő létüket, a turisták kiszolgálását, de ugyanakkor a városkép javításában is előre tudunk lépni.”

Kérte a hajósokat, hogy kellő nyitottsággal üljenek majd tárgyalóasztalhoz és ne tekintsék véglegesnek a mai döntést. 2026-ig áll rendelkezésre idő, hogy a hajósok és a budapestiek számára is megoldást találjanak.