Horvátország új beutazási szigorításokat hozott a rekord fertőzöttség miatt

HírKlikk 2020. július 11. 18:16 2020. júl. 11. 18:16

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban – derült ki a válságstáb szombati közleményéből. Zágráb szigorít a nem uniós állampolgárok beutazási feltételein. Az uniós állampolgárok – köztük a magyarok – továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szombaton új intézkedéseket hozott a külföldiek határátlépésére vonatkozóan.

Eszerint az Európai Unión kívüli országokból érkező, harmadik országbeli utasoknak 14 napos kötelező karantént írtak elő. Ez lerövidíthető, ha az adott állampolgár a beutazását követő hét napon belül a saját költségén PCR-tesztet végeztet, és az negatív lesz. 

Az átutazók esetében a rendőrség mostantól ellenőrizni fogja, hogy a belépést követően, 12 órán belül elhagyták-e az országot. Ez csak akkor alkalmazható, ha a szomszédos célország beengedi Horvátországból az utasokat.

Az idegenforgalmi, üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező utasok karanténkötelezettsége nem áll fenn, ha 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet mutatnak be a határon.

Nem kötelesek ugyanakkor karanténba vonulni azok a bosnyák és szerb állampolgárok, akik az új intézkedések hatálybalépése előtt megérkeztek Horvátországba.

A határozat nem vonatkozik az EU és a schengeni övezet állampolgáraira, valamint azon harmadik országbeli utasokra, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Horvátországban.

Forrás: MTI/Hírklikk