Hunvald, az erkölcsi hulla

Kardos Ernő 2019. október 20. 10:15 2019. okt. 20. 10:15

„Nézze, én Erzsébetvárosban mindenkinek csak Gyurika vagyok, itt gyerekeskedtem, ma is itt élek. Engem itt akkor is megválasztanak, ha az ellenzék nem engem támogat!” – Hunvald György ezekkel a szavakkal győzködött még a választás előtt telefonon. Ez közvetlen azután történt, hogy az egykori szocialista politikus nagy meglepetésre kilépett a pártjából.

Hunvald döntése óriási meglepetés volt. Az ellenzéki körökben teljes volt az értetlenség, hisz mielőtt távozott volna a pártjából, Hunvald György vezette azt a szocialista delegációt, amely a pártokkal folytatott egyeztetésen az ellenzék közös jelöltjét kereste. Ő maga is elismerte, hogy megbeszélést folytatott Tarlós Istvánnal, de ez állítólag csak baráti kvaterkázás volt. Mindenesetre ezt követően Hunvald távozott a pártjából, de a szocialista politikus szerint az események között nem volt összefüggés.

A lapok akkoriban azt is megírták, hogy Hunvalddal szemben a Polt Péter vezette ügyészség hűtlen kezelés miatt letöltendő szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A kormánypárti lapok külön hangsúlyozták is, hogy ha a bíróság helyt ad a vádhatóság kezdeményezésének, akkor Hunvald újra börtönbe vonulhat.

Pártjából kilépve Hunvald aztán bejelentette, hogy a választáson harcba száll az ellenzék jelöltje ellen, amivel természetesen a közös színekben induló Niedermüller Péter esélyeit csökkentette. Így utólag sejthetjük, hogy ez az egész legfeljebb a Fidesz vezetőinek ördögi terve lehetett, amelyet megtoldottak azzal, hogy egy másik pártelhagyó, az LMP-s Moldován Lászlót is ráindították az ellenzék közös jelöltjére. Biztosra akartak menni, csakhogy a választókat nem sikerült átverni.

„Hunvald a Fidesz érdekeit szolgálja” – írta a Fidesz kormány alatt börtönbe kerülő politikusról akkor az ellenzéki sajtó. Sőt, a kormánypárti lapok is szokatlan módon jelentős teret adtak Hunvald Györgynek, a mint tudjuk véletlenek nincsenek! Akkoriban nyilatkozta azt Erzsébetváros korábbi polgármestere, hogy 5 ezer írásos támogatója van, őket nem akarja cserben hagyni. Győzni fog, ami számára a politikai rehabilitációval ér fel. Pedig ő maga is tudta, hogy indulásával a Fidesz érdekeit szolgálja.

Azt nem tudhatjuk, hogy Hunvald Györgyöt megzsarolták-e, vagy önként állt be a Fidesz számára hasznos hülyék sorába. Mindenesetre a választók átláthattak szitán, mert még az LMP szétverésében jelentős szerepeket vállaló Moldován László is több szavazatot kapott Erzsébetvárosban, mint a kerületben tősgyökeresnek számító Hunvald, akire mindössze 902 szavazó voksolt. Tehát ha volt ördögi terv, akkor az nem jött be, mert a fideszes Vattamány Zsoltot legyőzte az ellenzéki Niedermüller Péter.

Hunvald mai posztjában Brechtet idézi: aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is.

Hunvald György komoly harcot folytatott. Ez a küzdelem azonban számára megnyerhetetlen volt, ráadásul erkölcsileg tökéletesen megsemmisült. Persze választhatta volna a börtönt is, hisz tudomásunk szerint az ügyészség még nem ejtette a vádat.  Szokták ugyanis mondani, hogy a Fidesz az árulást szereti, de az árulókat nem.