Időközi választások: nagyon kikapott a Fidesz-KDNP jelöltje

HírKlikk 2020. szeptember 7. 08:05 2020. szept. 7. 08:05

Hét településen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást. A választások között több olyan is van, amelyet a veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani az eredetileg kiírt tavaszi időpontban.

Gyalóka. Varga Tamás lett a Győr-Moson-Sopron megyei Gyalóka polgármestere. A független jelölt egyedül indult a tisztségért a vasárnapi időközi önkormányzati választáson.

Czipetics Györgyné, a helyi választási iroda vezetője vasárnap este az MTI-nek elmondta, hogy a szavazói névjegyzékben 66-an szerepeltek, közülük 35-en adták le voksukat reggel hat és este hét óra között az egyetlen szavazókörben. Varga Tamás 29 érvényes szavazatot kapott, hat szavazat érvénytelen volt.

Az időközi polgármester-választást azért írták ki, mert az októberben megválasztott független Kincse Attila lemondott posztjáról.

Dobri. Lógár Zoltán (független) eddigi alpolgármestert választották meg a Zala megyei Dobri vezetőjének a vasárnapi időközi önkormányzati választáson – tájékoztatta a lovászi közös önkormányzati hivatalhoz tartozó község jegyzője az MTI-t.

Novák Anett a helyi választási iroda vezetőjeként elmondta: a névjegyzékben szereplő 136 választópolgár közül 91-en szavaztak, közülük egy ember érvénytelen voksot adott le. A három független jelölt közül Lógár Zoltán 57, Biharvári Éva 32, Ecsedi József pedig egy szavazatot szerzett.

A jegyző hozzátette: a választópolgárok fegyelmezetten betartották a koronavírussal összefüggésben meghatározott szabályokat, a távolságtartást, a maszk és a kézfertőtlenítő használatát.

Dobriban azért kellett időközi választást tartani, mert a 2006 óta hivatalban lévő polgármester személyes indokokra hivatkozva, múlt év végi hatállyal lemondott posztjáról.

A helyi választási bizottság eredetileg március 22-ére írta ki az időközi választást, de február 17-ig, a határidő lejártáig egyetlen jelöltet sem tudtak nyilvántartásba venni, újabb időpontot pedig csak a veszélyhelyzet lezárulta után lehetett meghatározni.

Zsadány. A független jelöltként induló Dudás Árpád nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást a Békés megyei Zsadányban – tájékoztatta Tóth Albert jegyző az MTI-t.

Elmondta, Dudás Árpád (független) 411, Galambosné Marcsó Andrea (független) 265, Botlik Tibor (Fidesz-KDNP) 112, Ilyés Lajos (független) 71 szavazatot kapott.

A névjegyzékben szereplő 1262 választópolgár közül 865-en voksoltak, érvénytelenül hatan szavaztak – közölte a jegyző.

Dudás Árpád 1994-től 2019-ig vezette az alig 1800 fős községet, a legutóbbi választáson – akkor a Fidesz-KDNP színeiben indulva – mindössze tíz szavazattal maradt le a független Marton Sándor Roland mögött, aki idén februárban lemondott tisztségéről.

Az időközi önkormányzati választás április 26-án lett volna, ám a koronavírus-járvány miatt, el kellett halasztani a voksolást.

Vaja. A független Tisza Sándor Rajmund nyerte a vasárnap Vaján megtartott időközi polgármester-választást – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros jegyzője az MTI-vel.

Tisza Erika elmondta, a haláleset miatt kitűzött voksoláson a májusban elhunyt korábbi polgármester, Tisza Sándor (független) fia 1033 szavazattal szerezte meg az első helyet. A négy másik, szintén független induló jelölt közül Tisza Tibor 436, Balogh Gyula 180, Tisza Andrásné 119 és Tóth Zita 36 voksot kapott.

A jelöltekre 1804 érvényes szavazat érkezett, a részvételi arány 63 százalékos volt – tette hozzá a jegyző.

Kiszombor. Szirbik Imre (független) nyerte Kiszomboron a vasárnap tartott időközi polgármester-választást – tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője az MTI-t.

Tenczerné Bajusz Ilona közölte, hogy a települést jelenleg alpolgármesterként irányító Szirbik Imrére 898-an voksoltak, a szintén független jelöltként induló Csanádi Ferencet 577-en, Tóth Antalt pedig 25-en támogatták.

A Csongrád-Csanád megyei településen a községet tizennyolc éve irányító Szegvári Ernőné (független) év eleji lemondása miatt kellett időközi polgármester-választást tartani.

Salgótarján. Hét szavazókörben 2714-en dönthettek négy jelölt, Bangó Krisztián (Munkáspárt), Hegedűs Gábor (független), Kovács Andrea (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) és Turcsány László (független) között.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Turcsány László – aki a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként dolgozott az önkormányzatban és 2010-től volt a választókerület képviselője – januárban személyes okokra hivatkozva lemondott, majd kilépett a Fideszből.

Az időközi önkormányzati képviselő-választást eredetileg április 5-én tartották volna, de akkor a veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani.

Dr. Bagó József, a Területi Választási Iroda vezetője a nool.hu-nak megerősítette, hogy a választást a függetlenként induló Turcsány László nyerte. A 3-as számú választókerületben eddig ő már egyébként háromszor – 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben – is elnyerte a helyiek bizalmát.

Dunaszentmiklós. A Komárom-Esztergom megyei Dunaszentmiklóson két önkormányzati képviselőt választottak vasárnap. Februárban megváltozott munkahelyi körülmények miatt két képviselő lemondott, így a testület a működéshez szükséges létszám alá csökkent.

A két képviselői helyért egy-egy jelölt indult, mindketten függetlenek.

Forrás: Hírklikk