Így titkolja a tényeket a brazil elnök

HírKlikk 2020. június 7. 11:05 2020. jún. 7. 11:05

Több hónapnyi koronavírus-statisztikát távolítottak el a hivatalos járványügyi honlapról Brazíliában, írja a Reuters. Az erről szóló hírügynökségi jelentést a civilhetes.hu vette észre. A  szélsőjobboldali brazil elnöknek élő meghívása van Budapestre, s a járvány előtt lehet, hogy készült is ide.

Jair Bolsonaro elnök a Twitteren azt írta, hogy az összesített adatok nem adnak megfelelő képet az ország jelenlegi helyzetéről. Ennél jobban azonban nem indokolták meg, miért távolították el az eddig nyilvános adatokat. A kormány már korábban is igyekezett átláthatatlanná tenni az adathelyzetet: a szokásos délután öt óra helyett, este tízre ütemezték át a napi adatok közlését. 

A mostani lépés már nem csak átláthatatlanná, hanem láthatatlanná is teszik a helyzetet, hiszen az egészségügyi minisztérium levette a fertőzések és a halálozások összesített számát. Az előbbi átlépte a 672 ezret (csak az Egyesült Államokban regisztráltak ennél többet), utóbbi pedig a 36 ezret, megelőzve Olaszországot. Péntekről szombatra már csak az elmúlt 24 óra számai voltak elérhetőek. Brazíliában ezen a héten négy, egymást követő napon is rekordszámú halálesetet és újonnan azonosított fertőzést jelentettek. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, Brazíliában történt a harmadik legtöbb, koronavírushoz köthető haláleset. 

Bolsonarót rengeteg kritika érte, amiért az utóbbi hónapokban látványosan nem törődött a járványveszéllyel, és még gyűléseket is tartott a híveinek.

Orbán Viktor kedveli a Bolsanaro-féle Braziliát. Egyike volt azon alig pár vezetőnek, aki részt a szélsőjobboldali elnök tavalyi beiktatási ünnepségén. S egy mozdulattal meg is hívta őt Budapestre. A Mandiner pedig az idén februárban, Bolsanaro fiának Facebook profiljában „véletlenül” észrevette a  következő bejegyzést: Eduardo Bolsanaro: „Európában Magyarország legyen az első ország, amelyet a brazil elnök meglátogat.”.

 
Forrás: Hírklikk