Ihász Sándor: a fő probléma, hogy az ügyészség a napi politikától függ

HírKlikk 2024. július 5. 07:45 2024. júl. 5. 07:45

Az ügyészi szervezetben szakmai és politikai változtatásra, szemléletváltásra lenne szükség – véli a korábbi fővárosi fellebbviteli főügyész. Ihász Sándor a KlikkTV Mélyvíz című műsorában arról beszélt, hogy önmagában a legfőbb ügyész személye, illetve annak változtatása fontos, de nem old meg mindent, mellette rendszerszintű, strukturális átalakítás kellene.

Ihász ott látja a problémát, hogy szerinte az ügyészség a mai helyzetben a politika szolgálóleányaként működik, nem csak a legfőbb ügyészen keresztül. Nem lehet felelősségre vonni egy ügyészt egy konkrét hibáért, vagy elszámoltatni a legfőbb ügyészt. Egy közpénzből működő szervezet, amely az állampolgárok jogait, személyi szabadságát hatósági szinten, szankciókkal korlátozza, szinte mindenható jogosítványai mellett ugyanakkor a másik oldalon nem transzparens. 

Az ügyészség kötött szabályokkal működik, amibe nem lát bele senki, úgy játszik az adatokkal és eljárásokkal, ahogy akar. Ihász szerint a szervezet működése nem lehet objektív, pártatlan és jogállami, amikor adott ügyben saját magát vizsgálja és ellenőrzi. 

Rogán Antal érvelésére – amit Magyar Péter bejelentésével kapcsolatban mondott –, hogy egy ügybe nem lehet utólag belenyúlni, mert zárt rendszer, azt közölte, hogy ez így nem igaz. Mindenki arról beszél, hogy a már meglévő nyomozás iratait nem lehet kiszedni utólag. Ihász szerint „nem az a lényeg, hogy mit veszünk ki, hanem hogy mit nem teszünk be”, még a nyomozás megkezdése előtt. A manipulálás elvi lehetősége ekkor merül fel, hogy egy bizonyítékot, hanganyagot ne emeljenek be a vádiratba.

A korábbi fővárosi főügyész azt állítja, hogy a jelenlegi szabályozási rendszer – legyen az Schadl-ügy, vagy a Magyar Péter felvétellel kapcsolatos eljárás – a nyomozás elrendelése előtt problémás, az operatívnak nevezett, titkos, nem nyílt, nem hozzáférhető eljárási szabályok, jogintézmények és szervek magukban hordozzák a manipulációknak az elvi lehetőségét. Nem azt mondja, hogy a konkrét ügyben így történt, de a körülmények erre utalnak, mint elvi szintű lehetőséget állítja, nem azt, hogy minden esetben így van. 

Az ügyészi szervezetben szakmai és politikai változtatásra, szemléletváltásra lenne szükség. Önmagában a legfőbb ügyész személye, illetve annak változtatása fontos, de nem old meg mindent, mellette rendszerszintű, strukturális átalakítás kellene – véli Ihász. A volt ügyész egyébként az egész igazságszolgáltatási területen sok problémát lát, amit rendszer-szinten kell átgondolni, a változtatásnál nem elég csak az ügyészségre koncentrálni.  

Ihász az Európai Ügyészséghez való csatlakozást fontosnak tartaná, de szerinte az nem mindenható, nem felettese a magyar ügyészségnek. A pillanatnyi hiányosságokat nem tudja kiküszöbölni, de korrupciós területeken nagyon fontos lenne, megváltoztathatná az országban uralkodó szemléletet, visszafogná a pillanatnyilag általánosan tapasztalható gátlástalan hozzáállást.

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom