Ihász Sándor: már nem vádolnak bűnpártolással

Németh Péter 2020. március 23. 15:20 2020. márc. 23. 15:20

Ítélkezési szünet van ugyan a bíróságokon, az ügyészség és a rendőrség természetesen azért dolgozik a járvány idején is. Az ügyészség hétfőn például vádat emelt Ihász Sándor, volt fellebbviteli főügyész ellen. Gondolhatnánk azt is, hogy a krízishelyzet miatt tették ezt éppen most. Meglehetősen kevés figyelem esik ilyenkor más ügyekre, de hiba lenne ezt képzelni: egyszerűen lejár az ügyészség határideje, azaz, ha nem teszi meg időben, akkor az egész ügyet ejtenie kellene.

Ihász a hírklikk.hu-nak adott korábbi interjújában utalt arra, hogy áprilisig van lehetősége az ügyészségnek a bírósághoz elküldeni a vádemelést, vagy kijelenteni, hogy ejti az ügyet. Ihász, megalapozott jogi véleményt megfogalmazva, abban bízott, hogy ez utóbbi történik, szerinte ugyanis a vádhatóság állításai semmilyen formában nem állják meg a helyüket. Ehhez képest, most mégis megtörtént a vádemelés.

„A vádiratban már szó nincs bűnpártolásról, azt sikerült kivédekezni” – nyilatkozta a volt főügyész a Hírklikknek. Szerinte a mostani beadvány egy sablon, bármire ráhúzható szöveget tartalmaz. A Pesti Srácok, amely az MTI közleményt először „vette észre”, a következőkről tudósít: „Hivatali visszaélés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Ihász Sándor volt fővárosi főügyész ellen, akit azzal vádolnak hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyítékokat tárolt a hivatalában, amelyeket nem adott át a nyomozóhatóságnak.  A Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye csak monogrammal jelöli a volt főügyészt.”

Ihász elmondta portálunknak, hogy a konkrét szöveget, azaz az ügyészségi fogalmazványt nem olvasta, amit látott belőle, azt semmitmondónak tartja. „Másfél évig nem csinált semmit az ügyészség, de azt meg nem tehette meg, hogy teljesen elengedje az ügyet” – fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy a vádhatóságot szorította az idő, ugyanakkor az ügy húzódni fog, épp a törvénykezési szünet miatt. Ez, Ihász szerint, külön is kézre játszott az ügyészségnek, ilyenkor, ebben a válságos időben nem sokakat érdekel az ő esete, persze, ha megszüntették volna az eljárást, akkor az egy kicsit nagyobb figyelmet kapott volna. „Most mindent elvisz a vírus” – mondta Ihász Sándor. Pedig arra legalább érdemes volna felfigyelni, hogy az alapvető vád, azaz a Gyárfás-ügyben – Fenyő János meggyilkolása kapcsán – bűnpártolást követett volna el. Pedig az első pillanattól ez volt ellene a vád.

A Hírklikk szakértői szerint, a mostani beadvány édeskevés ahhoz, hogy bármilyen elítélő döntésre jusson a bíróság, viszont az kétségtelen, hogy az ügy még jobban – ki tudja meddig? – elhúzódhat; a vészhelyzet elmúlása előtt biztos nem kerül a bíróság elé.